I dag så trønderne rett inn i de intense øynene på Fahad Qureshi, leder av Islam Net, da de hentet inn avisen til morgenkaffen. Man kunne lese at Islam Net nå er etablert i Trondheim. Dette skjedde i sommer.

Lars Akerhaug, forfatter av boka Norsk Jihad, mener etableringen er uheldig fordi Islam Net skaper grobunn for ekstreme holdninger. Akerhaug sier målene er de samme for Islam Net og islamistiske miljøer. Det er kun framgangsmåten; nærmere bestemt villigheten til å bruke vold for å nå målene – som er forskjellig.

-Islam Net representerer et bredere, konservativt, radikalt miljø. I likhet med de islamistiske miljøene ønsker Islam Net innføring av sharialov i hele verden, men de vil ikke bruke vold for å nå målene. De vil ikke ta til våpen, i alle fall ikke her i Norge. Men også Islam Net er altså for steining av homofile. Forskjellen er hvordan man skal nå målene.

For ordens skyld så karakteriserer Islam Nets Fahad Qureshi, Akerhaugs utsagn som islamofobe.

 

Professor i religionsvitenskap ved NTNU, Ulrika Mårtenssons utsagn derimot, blir ikke diagnostisert av Qureshi. Mårtensson sier Islam Net

-kan være for steining av homofile fordi det står i Koranen, men de er ikke for at det skal skje i Norge. For dem er det å følge lovene i Norge det viktigste for å være en god muslim

Professor Mårtensson skjønner ikke helt hva som er farlig med Islam Net, og mener man ikke må fordømme.

-Man kommer ingen veg med å fordømme, og det er åpenbart at ungdommer finner mye positivt hos Islam Net. Hvis det ikke er bevist at de har ført til radikalisering, så skjønner ikke jeg hva som er farlig.

Har professoren tenkt på at et alternativ til fordømming er kunnskap? Kunnskap om islam er hva vi trenger, i stedet får vi professorer i religionsvitenskap som fremstår som dårer – nettopp på religionsvitenskap. Og nettopp fordi vi har religionsvitere som Mårtensson kan Fahad Qureshi  med den største selvfølge snakke om terrorister – uten engang å nevne den evigvarende og enorme terroren fra og i den islamske verden.

-Vi vil skape et mangfoldig samfunn hvor man har respekt og forståelse for hverandre. Vi vil endre samfunnets fordommer mot muslimer og forebygge veksten av flere kristne terrorister som Breivik. I tillegg jobber vi for at minoritetsungdom skal integrere seg og bli en del av samfunnet.

Så står vi altså i en situasjon der professorer i religionsvitenskap ikke forstår hva som er farlig med Islam Net, med andre ord man forstår ikke det faget man selv er professor i. Derfor kan en representant for islam stå fram som en terror-forebygger og minoritets-forsvarer, som en som forfekter verdier som respekt og forståelse for hverandre. Hvordan stemmer dette med islams praksis overfor annerledestenkende og minoriteter, professor?

Mårtensson må finne noen nye bøker å lese på sitt NTNU-kontor. En religionsviter må kunne noe om behandlingen av religiøse og etniske minoriteter i Midtøsten, Nord-Afrika og den islamske verden for øvrig. Mårtensson må vite at jødene er så godt som utryddet fra områdene allerede. Hun må vite at i dag renses disse stedene for kristne minoriteter som de assyriske og koptiske kristne. Ellers må hun vite noe om både buddhister, hinduister, bahaier, kurdere, kaldeere og berberes møte med islamsk jihad.  Det er mange som kan fortelle Mårtensson en sannhet om minoritetenes historie i den islamske verden. Med kunnskap kan det hende at professoren etter hvert også skjønner hva som kan være farlig med Islam Net.

 

 

«Islam Net etablert i Trondheim» Adresseavisen, 14.11.2013 (Papirutgaven)