Et nytt vedtak på asylfeltet i strid med en lokalbefolknings vilje var ventet i uken som gikk, men er fortsatt ikke fattet, angivelig fordi UDI har hatt det travelt – trippeldrapet skal ikke ha spilt noen rolle.

Halsa kommune på Nordmøre, som har 1500-1600 innbyggere, bestemte seg den 22. oktober for å si ja til å ta imot 100 asylsøkere, de fleste fra Eritrea. Selskapet Link, som er i forhandlinger med UDI, har planer om å åpne asylmottak på Halsa herregård, hvor det tidligere har vært en husmorskole.

Kommunestyret tok sin beslutning i strid med en massiv skepsis som kom til uttrykk på et folkemøte fem dager i forveien, omtalt av Kristiansund-avisen Tidens Krav:

Innbyggerne i Halsa er svært skeptisk til asylmottak med opptil 100 beboere.

Det kom fram under folkemøtet i Halsa torsdag kveld.

Til sammen er det altså sjanser for at det før jul kommer 100 asylsøkere til Halsa, en kommune som har under 1.600 innbyggere. Innbyggerne i Halsa er svært skeptiske til det relativt høye antallet.

– Vi har fått innspill fra innbyggere, og de fleste mener at det er for mange, sier Guri Reiten, leder i lokalutvalget for Halsa.

Under folkemøtet, der cirka 120 møtte, var det flere som ga uttrykk for skepsis, spesielt i forhold til antallet. Mange lurte også på om kommunen har kapasitet på skole, barnehager, helsetjenester og opplæring til å takle så mange asylsøkere på en gang.

Det er ikke vanskelig å forstå at folk på stedet ikke vil ha mer enn seks prosents befolkningsøkning bestående av eritreere nærmest over natten. De aller færreste liker å få sine omgivelser omkalfatret.

I forkant av vedtaket avleverte ordfører Ola Rognskog (Sp) noen åndfullheter i stil med sin ikke helt konsekvente tenkning til NRK Møre og Romsdal:

– Befolkningsauke i seg sjølv får meg ikkje akkurat til å skjelve i buksene, for både folk og innbyggjarar treng vi.

– Det er ein framand kultur som krev ekstra merksemd, og det er sjølvsagt ei utfordring at dei kjem på om lag same tid. Det er utfordringa i det, meiner ordføraren.

Et ikke nærmere spesifisert «vi» ser altså ut til å «trenge» at en kommune i strid med den uttrykte folkeviljen får «utfordringer» – eller problemer, som folk uten maktposisjoner kaller dem. Hvordan slipper man unna med denslags?

Hvem er dette «vi»? Er det utleierne av mottaksplasser til dem det ikke er plass til på herregården?

 

Stor skepsis til asylmottak
Kommune med 1600 innbyggjarar vurderer å ta imot 100 asylsøkjarar
Ja til flyktninger
Forsinket svar om asylmottak
Avgjerd om asylmottak drøyer

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂