Nytt

Finansavisen har studert tall fra Statistisk Sentralbyrå og regnet ut at ikke-vestlige innvandrere gir et nettotap for det norske samfunn på 4,1 million kroner.

Når det kom 15.400 ikke-vestlige i 2012, blir dette gigantiske tall.

Da Sigrun Vågeng var direktør i NHO, la hun frem tall som viste at hele oljeformuen ville forsvinne hvis den ikke-produktive innvandringen fortsatte. Den gang ble storyen tiet i hjel. Nå er det gått flere år, og tallene er enda høyere. Likevel snakker medier og politikere i Norge om den restriktive innvandringspolitikken.

Tallet 4,1 millioner:

– Tallet inneholder alle skatteinntekter, fratrukket alle offentlige utgifter, sier seniorforsker i SSB, Erlend Holmøy, til avisen.

De om lag 15.400 ikke-vestlige innvandrerne som kom i 2012, betyr i sum 63 milliarder kroner i utgifter, netto. Det tilsvarer to bistandsbudsjett, eller om lag halvparten av de 125 milliarder kronene som staten vil bruke av oljeinntektene i år.

– Kostnaden vil bæres av gjennomsnittsnordmannen over skatteseddelen, eller i form av lavere kapasitet eller kvalitet på ulike velferdstilbud, sier Holmøy til Finansavisen.

Hvis den ikke-vestlige innvandringen fortsetter som i 2012, vil budsjettbelastningen dermed summere seg til nesten 2.900 milliarder kroner for perioden 2015–2100.

 

Taper 4,1 mill. for hver ikke-vestlig innvandrer