Predikanten som Islam Net har invitert til å holde foredrag på Høgskolen i Oslo og Akerhus, har hatefulle meninger om jøder og homofile. Han bør ikke få plass på en offentlig skole, mener APs varaordfører i Oslo, Libe Rieber-Mohn. Hun tror meningene hans er lovstridige.

Spørsmålet blir da om Rieber-Mohn eller andre i Aps Oslo-gruppe våger å anmelde Haitham al-Haddad til politiet. Det vil være det neste logiske skritt.

Varaordfører Libe Rieber-Mohn reagerer på at Høgskolen i Oslo har valgt å tillate arrangemantet.

– Han er en velkjent ekstremist som sprer hat mot jøder og homofile, sier Rieber-Mohn.

Ap-politikeren viser til at tidligere forelesninger ved London School of Economics i England og Universitetet VU i Amsterdam i Nederland har blitt avlyst.

– Han sprer hat og det bør han ikke få lov til å gjøre til våre ungdommer, sier Rieber-Mohn.

Men Høgskolens rektor avviser anmodningen om å avlyse møtet, og viser til ytringsfriheten.

Rektor Kari Toverud Jensen ved HiOA står likevel fast på at arrangementet skal gjennomføres som planlagt.

– Vi har valgt å la Islam Net Student få låne et auditorium til sitt planlagte møte selv om en av de inviterte står for synspunkter og verdier vi som akademisk institusjon tar avstand fra og fordømmer, uttaler hun i en pressemelding.

– Vårt verdigrunnlag slår fast at HiOA skal stimulere til likeverd og kreve toleranse på tvers av livssyn, kultur og kjønn. Men HiOA er også en akademisk institusjon som må tillate ytringer som står i strid med våre verdier, derfor velger vi å la Islam Net få låne et auditorium til dette arrangementet.

Men spørsmålet var ikke om Haitham al-Haddad skulle få ytre seg, men om han skal gjøre det på en offentlig skole. Ville skolen gitt lokaler til en høyreekstrem med samme begrunnelse? Det er høyst tvilsomt. Man får en følelse av at det er forskjell på ekstremismer, og at rektor Toverud Jensen ikke vil eller våger forby talere hvis meninger mange av skolens elever deler.

Men her kommer Libe Rieber-Mohn inn og spør om ikke det al-Haddads meninger dekkes av straffeloven. Hans hatefulle meninger om jøder og homofile er den type diskriminering som Norge har undertegnet konvensjoner mot.

VGs Lars Akerhaug er lite mottakelig for Rieber-Mohns syn, men hun gir seg ikke.

– Han sprer et hatbudskap og det synes jeg ikke vi skal vise unnfallenhet overfor.

– Bør vi ikke møte slike holdninger med en åpen debatt?

– Man må gjerne ta debatten, men jødehets og hat mot homofile er det ikke nødvendig å debattere. Det at Høyskolen åpner sine lokaler for dette bidrar til å legitimere dette.

– Men Islam Net må vel få lov til å invitere hvem de vil?

– Jeg synes Islam Net burde ha holdt seg for gode til å invitere en ekstremist til å forelese om hvordan man bør være muslim i Vesten. Det tror jeg faktisk et stort flertall av muslimer i Norge er enig med meg i.

– Men de har vel lov å ytre seg?

– Jeg tror noen av hans uttalelser, som når han sammenlikner jøder med griser og sier at frafalne og homofile skal straffes med døden, vil rammes av lovverket.

Rieber-Mohn har helt sikkert rett i dette, og det er ikke første gang Islam Net inviterer en hatpredikant. Hvis Rieber-Mohn mener noe med hva hun sier, bør hun ikke da anmelde al-Haddad? Ellers er det en tom fordømmelse hun kommer med. Hun er politiker og har anledning til å stille rektor Toverud Jensen til ansvar.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10048809

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂