Et AUF-medlem la i går ut statusoppdateringen «Jævla jøde horer, skulle ønske Hitler kunne kommet tilbake og dusjet dere litt mer» på Facebook, og flere AUF`ere deltok i kommentarfeltet med utsagn om å brenne jøder og øvrige ytringer av en art Hamar Arbeiderblad ikke ønsker å gjengi (se skjermbilde nederst i saken).

Ap-politiker og representant i Hamar kommunestyre Khalid Haji Ahmed ble også med i den påfølgende debatten, men tok hverken avstand fra utsagnene eller irettesatte de aktuelle AUF`erne. I stedet skrev han to kommentarer som ble oppfattet som støttende.

Nå føler kommunerepresentanten, som NRK beskriver som AUFs lederfigur i Hamar og Hedmark, seg misforstått, skriver Hamar Arbeiderblad:

Da et medlem i AUF la ut statusoppdateringen om «jævla jøder» i går ettermiddag, tok det ikke lang tid før reaksjonene nådde HA. For i kommentarfeltet kastet flere AUF-ere seg på med utsagn om at jødene skulle brennes, og da den profilerte Ap-politikeren Khalid Haji Ahmed ble med i debatten, tok han ikke avstand fra holdningene. Ahmed skrev to kommentarer som ble oppfattet som støttende. Selv føler han seg misforstått.

– Jeg snakket med dem på ungdommelig språk, men det er ikke støtte, men tvert imot min måte å irettesette dem på, sier Ahmed.

Sladdet språkbruk

Det ungdommelige språket er av en sånn karakter at HA ikke vil gjengi kommentarene.

– Jeg kjenner ungdommene, og må kjefte på dem på en måte som de forstår. Dette er ikke ros, men Khalid-kjeft. Jeg prøvde å si «Uff, lykke til, da, hvis du vil gjøre så dumme ting», sier Ahmed.

Han tar nå fullstendig avstand fra Facebook-statusen.

– Jeg møtte guttene i byen etterpå, og da forklarte jeg dem at de ikke kan skrive sånt. Jeg forklarte at det blir som si «jævla kristne» eller «muslimer er terrorister». Du kan ikke ta ett folkelag under ett. Det fins uskyldige jøder i verden også, sier Ahmed.

Som tilsvar til en debattant som skriver: «Jævla hore jøder, verdensdritt folkbro..alle de kan suge meg 8 ganger vær… etter på skal jeg brenne dem!», svarer den tidligere fylkessekretæren i AUF, som titulerer seg selv som «Utøya Sheiken Khalid», på ungdommelig vis: «Pass på å bli sugd av dem da!! Du kommer til å få problemer i kuken».

Gruppeleder Gry Veronica Engli i Hamar Ap, mener ytringene på Facebook er uakseptable, men uttrykker forståelse for AUF`ernes «sinne og engasjement»:

– Det er veldig grove påstander og grov språkbruk. Jeg tenker at de er sinte og kjempeengasjerte, og det har jeg forståelse for, men de må finne en annen måte å uttrykke seg på, sier Engli.

Det er en unektelig en spenstig uttalelse, for Engli sier i praksis at hun forstår AUF´ernes rabiate jødehat, men at hun mener de bør finne andre måter å uttrykke det samme hatet på.

I november i fjor angrep for øvrig AUF-leder Eskil Pedersen Frps innvandringssyn som etter Pedersens mening har ført til en hatsk debatt, og etterlyste partiets ytringsansvar:

AUF-lederen er på Gol i forbindelse med LO Stats kartellkonferanse. I en kommentar til terrorangrepene den 22. juli sier han at Fremskrittspartiet kommer med innvandringsfiendtlige holdninger uten å ta ansvar for hvilke handlinger det kan føre til.

– Ytringsfrihet uten ytringsansvar
– Når Christian Tybring Gjedde skriver om hissige innvandrergutter eller om «Drøm fra Disneyland» der han kommer med grove karakteristikker av hvordan samfunnet vårt er blitt, mener jeg han ikke tar ytringsansvar, sier Pedersen.

I kronikken, som ble publisert i Aftenposten i fjor, skriver Tybring-Gjedde blant annet at Arbeiderpartiet ønsker å «dolke vår egen kultur i ryggen». Han har siden sagt at han angrer på den sterke språkbruken.

– Det er selvfølgelig forskjell på argumenter og vold, men det er klart at alle har et ansvar for hvilke argumenter man bruker. Man må ta det ansvaret når man har en plattform der mange lytter.

AUF-lederen mener det er naivt å tro at fordommene sprekker, bare slike holdninger blir brakt fram i dagen.

– Vi kan ikke bare la dem lire av seg på nettsider og i aviser. Mange skriver ting vi får vondt i magen av. Vi må debattere med dem som mener at vi bør velge bort det flerkulturelle samfunnet.

– Vi må begynne med politikerne, fordi det er mange mennesker som lytter til dem, avslutter Pedersen.

De siste årene har en rekke studier påpekt at antisemittisme og fysiske overgrep på jøder og jødisk eiendom er på fremmarsj i flere europeiske land. Særlig Sverige og Frankrike utmerker seg som land hvor situasjonen for jøder blir stadig vanskeligere, og den franske islamisten Mohamed Merahs drap syv mennesker, deriblant en jødisk rabbiner og tre jødiske skolebarn, tidligere i år har mot forventning ført til en oppblomstring av antisemittiske ytringer og handlinger.

Men også i Norge er antisemittismen tiltagende. Senest i mai 2012 avdekket Senter for Holocaust og livssynsminoriteters undersøkelse at 12,5 prosent nærer utpregede fordommer mot jøder.

Ytringsansvar, anyone…?

Hamar Arbeiderblad: AUF-ere hetser jøder på Facebook

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.