Styret i Hamar Arbeiderparti snur tvert om i saken om kommunestyrerepresentant Khalid Haji Ahmeds deltagelse i jødehets på Facebook,, og har nå vedtatt å ekskludere Ahmed.

I forrige uke opplyste leder i Hamar Ap, Thomas Langeland Jørgensen, at partiet ikke ville foreta seg noe mer i forhold til Ahmed: – Vi har klarert saken med ham, og han forstår alvoret. Derfor gjør ikke vi flere tiltak i forhold til dette.

Men i gårdagens vedtak heter det bla at Ahmed, som er tidligere fylkessekretær i AUF, «har med sin uttalelse på det sosiale mediet Facebook gått mot grunnleggende verdier i Arbeiderpartiet. Uttalelsen oppfattes som diskriminerende mot en folkegruppe, rasistisk og svært støtende. Språkbruken er ikke forenlig med å ha tillitsverv i og på vegne av Arbeiderpartiet.»

De vil ekskludere sitt profilerte medlem Khalid Haji Ahmed etter hans ytringer om jøder på Facebook i forrige uke.
«Jævla jøde horer, skulle ønske Hitler kunne kommet tilbake og dusjet dere litt mer», skrev en AUF-er på Facebook. Mange reagerte på at Ap-politiker Khalid Haji Ahmed hengte seg på i debatten som fulgte.

– Uakseptabelt
I går kveld bestemte altså partiet seg for at Khalid Haji Ahmed, som er kommunestyremedlem og profilert etter at han overlevde tragedien på Utøya, skal ekskluderes fra partiet. Slik kommenterer leder Thomas Langeland Jørgensen den dramatiske beslutningen:

– I vårt parti kjemper vi daglig for toleranse og demokratiske verdier. Da blir ytringer som dette uakseptabelt.

Som tilsvar til en debattant som skrev: “Jævla hore jøder, verdensdritt folkbro..alle de kan suge meg 8 ganger vær… etter på skal jeg brenne dem!”, svarte den 33 år gamle, profilerte Ap-politikeren: “Pass på å bli sugd av dem da!! Du kommer til å få problemer i kuken”.

Gruppeleder Gry Veronica Engli i Hamar Ap, uttalte at ytringene på Facebook var uakseptable, men uttrykte likevel forståelse for deltagernes “sinne og kjempeengasjement”:

– Det er veldig grove påstander og grov språkbruk. Jeg tenker at de er sinte og kjempeengasjerte, og det har jeg forståelse for, men de må finne en annen måte å uttrykke seg på, sier Engli.

Selv mente Ahmed at saken var blåst ut av alle proporsjoner og antydet at jøder kunne stå bak et forsøk på å «skade ham»:

Ahmed mener hele saken er dratt ut av proporsjoner.

– Jeg skjønner ikke hvorfor folk løper til media med en gang noe skrives på Facebook eller andre steder. Kanskje de som sier ifra prøver å skade meg. Det er mulig at de som varslet media enten er jøder selv, eller har politiske interesser i å få blest rundt saken, mener han.

Styret i Hamar Ap er da også av den oppfatning at Ahmed ikke har beklaget uttalelsene på en ordentlig måte, noe som oppgis å være en medvirkende årsak til vedtaket om ekskludering.

Ordfører Morten Aspeli står bak beslutningen om å ekskludere Khalid Haji Ahmed. I dag skal de etter planen møtes på kommunestyremøte.
– Det er en trist beslutning, men etter min mening helt riktig. Jeg stiller meg bak styrets ønske om eksklusjon, sier ordfører Morten Aspeli til HA.

Ahmed vil imidlertid delta på kommunestyremøter inntil eksklusjonssaken blir endelig avgjort i Ap sentralt.

Hamar Arbeiderblad: Vil ekskludere Khalid

Det hører med til historien at hetsen er blitt anmeldt av Det mosaiske trossamfunn. VGs Lars Akerhaug spør imidlertid forstanderen om ikke anmeldelsen vil gjøre saken verre.

– Det er viktig å ha nulltoleranse mot antisemittiske ytringer. Skal man ha det, holder det ikke å si at dette skal vi ta avstand fra, særlig når det i form av åpenbar hatkriminalitet sier forstander Ervin Kohn til VG Nett.

Anmeldelsen er levert Hedmark politidistrikt. Kohn mener statsadvokaten bør vurdere om saken rammes av lovverket.

– Jeg synes absolutt at påtalemyndighetene bør se på saken. Dette dreier seg om hat mot folkegrupper.

– Er du ikke redd for at dette bare vil gjøre saken verre?

– Jeg tror det er en angst for å blåse dette opp. Men her må trollet ut i skogen, ellers sprekker det ikke. Da vil det vil bli oppfattet som legitimt.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10071426

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.