Nytt

Amerikansk påtalemyndighet vant en seier da Majid Khan (32) sa seg villig til å vitne mot arkitekten bak 9/11, Khalid Shaikh Mohammed. Begge er i amerikansk varetekt.

Amerikanerne har hatt problemer med å få folk til å vitne mot al Qaida-medlemmer. Human Right Watch kaller det en stor seier for påtalemyndigheten.

At a hearing in the military court at Guantánamo Bay, Cuba, Mr. Khan, 32, admitted to plotting with Mr. Mohammed in 2002 to blow up gasoline tanks in the United States, agreeing to assassinate the Pakistani president and delivering $50,000 that was used to finance the bombing of a Marriott hotel in Jakarta, Indonesia, in 2003, killing 11 people. The hearing was broadcast at Fort Meade on a live video feed.

Khans historie sier også noe om hvor bredt al Qaida rekrutterer. Bildet viser en smilende og stolt Khan som forlater Baltimore high school. Han kom til USA fra Pakistan, og syntes ytre sett å mestre det nye samfunnet. Han var ikke en taper. At han tilhører overklassen vitner også det faktum at familien hans førte samtaler for å få ham gift med datteren til en pakistansk general. Men hvordan hadde Khan tenkt å bruke denne anledningen?

A document entered in the military court added one striking detail to Mr. Khan’s story: In early 2002, when Mr. Khan’s family was discussing his possible marriage to the daughter of a well-connected Pakistani general, Mr. Khan spoke secretly with Mr. Mohammed about sneaking a suicide bomber into the wedding if Pervez Musharraf, then the president, was a wedding guest. The marriage did not take place, and the scheme went nowhere.

Mr. Khan did not meet Mr. Mohammed until 2002, and is not charged in the Sept. 11 plot.

Denne svikefullhet mot sin egen bakgrunn og familie og lojaliteten overfor Saken, minner om venstreradikale terrorister i Europa på 70-80-tallet.

Khan gjorde et sivilisert inntrykk under rettsmøtet onsdag. Han sa hele tiden «sir» til dommeren, og snakket nesten uten aksent.

Testimony on Al Qaeda Is Required in Plea Deal