Nytt

Kultur og informasjonsdepartementet i Kabul ønsker at kvinnelige nyhetsopplesere bærer hodeplagg. De bør heller ikke bruke sminke. Kulturministeren fremmer dette fordi det er kommet klager på at kvinnene på TV ikke følger bestemmelsene innen islam, skriver Radio Free Europe.

Departementetets initiativ kan forstå som et forsøk på å framstå som mer konservative. Dette kan ses i sammenheng med at regjeringen nå forbereder seg på – eller er allerede i – forhandlinger med Taliban.

Kvinnene selv, derimot, er ikke glade. Nyhetsoppleser Nasrin sier til RFE at presset mot dem nå øker og at forslaget bidrar til følelsen av å bli satt i bur.

Afghanistan’s Culture and Information Ministry has defended its request that female television presenters wear head scarves and avoid heavy makeup, which one newscaster has warned will contribute to her feeling of «being caged.»

The controversy arose after the ministry, acting on complaints that female presenters were not observing Islamic and cultural norms, made the request in a letter distributed to state and private media earlier this week.

The move was criticized by journalists and characterized by some as an effort by the Afghan authorities to placate the Taliban amid reported peace negotiations involving Afghan and U.S. officials with the Islamist group.

But Nasrin, a newscaster at Kabul’s Ariana Television Network, told RFE/RL’s Radio Free Afghanistan that female presenters already faced a lot of family and societal pressure because of their high-profile jobs.

The additional restrictions, she said, would have a negative impact on their performance.

«Imposing more restrictions on presenters adds to their feeling of being caged,» she said. «It prevents them from performing their jobs, such as reading news, well. And they will feel more uncomfortable.»

En rekke TV-satasjoner har krav om hodeplagg for kvinner på skjermen allerede, men ikke alle. Det skal være et tyvetalls kanaler i landet.

Det er tydelig at presset nå øker mot den frigjøring som tross alt har skjedd de siste årene. Kravet fra departementet er i seg selv et moderat signal – men det er et signal om at utviklingen i retning av mer frihet nå kan snu. Dette snur som følge av at de internasjonale styrkene trekkes ut og de politiske vindene snur til fordel for Taliban. Kvinnene i Aftghanistan vet inderlig godt hvor dette i verste fall kan ende.

Saken viser den politiske rollen hodeplagg har. Slike normer er politisk betydningsfulle og signalene det gir kan neppe misforstås.

Samtidig er det bemerkelsesverdig at mange kvinner tross de religiøse og kulturelle normene, tross fordommer og trusler – og tross styrken til det politiske islam –  har hatt så pass frihet. Kontrastene er store. Det finnes nå en rekke kvinnelige nyhetsopplesere med bølgende hår og rikelig med sminke i dette massivt patriarkalske samfunnet. Det er oppsiktsvekkende. Og dette samtidig mens kvinner drepes som dyr for ulovlig kjærlighet eller selges og kjøpes som kveg.

Det er vanskelig å sette seg inn i den frykt og uro som må prege kvinner i dette landet.