Sakset/Fra hofta

Mandag ettermiddag tikket det inne en melding i postkassen fra Dagavisens journalist Hanne Gitmark:

Hei!

Lager en sak iforbindelse med at Breivik i dag varslet at han vil skrive en kronikk. Vi tar kontakt med sjefsredaktørene i Aftenposten, Dagbladet, VG og document.no for å spørre om dere ville trykket kronikken? Evnt hvorfor/hvorfor ikke.

Første reaksjon var: Må mediene kaste seg på alt ABB sier? Overlat i tilfelle dette til de store. Document.no er overhodet ikke aktuell, av innlysende grunner.

Så viser det seg at flere redaksjoner ikke ser noe galt i å trykke en kronikk av massemorderen, og det sier de to og en halv måned før rettssaken i det hele tatt kommer opp.

På rekordtid har mediene beveget seg fra total avvisning til å gjøre ABB til en mediestjerne.

Det er flere måneder siden nyhetsredaktør i Dagbladet Alexandra Beverfjord signaliserte at de – når tiden var inne – var interessert i et intervju med ABB, for å høre «hans versjon» og stille kritiske spørsmål. Forsikringen er hele tiden at det vil skje med nødvendig distanse.

Forrige uke ble det kjent at BBC, National Geographic og Discovery er i Norge for å lage dokumentar. BBC har sikret seg Anne Leer som producer. Hun har bodd i Norge og snakker norsk. ABB har signalisert at han vil gi et intervju til et internasjonalt TV-selskap. Det er åpenbart BBC. Ila vil imidlertid ikke slippe BBC inn, og politiet har noe på eller mot Leer.

Uansett, det er uhyre smart av ABB å bruke internasjonale medier mot norske. De norske blir nødt til å danse etter de utenlandskes pipe. Det fikk vi et tydelig eksempel på under fengslingsmøtet mandag. Pressen gikk amok. Det var en opphaussing av mannen som gjør at han får et voldsomt gjennomslag som mediefenomen. Da hjelper det ikke om mediene kaller ham demon eller djevel eller forsøker å latterliggjøre ham. Mediene lar ABB får regien.

Det blir enda tydeligere når man ser responsen på at han sier han skriver på en kronikk. At norske aviser i det hele tatt vurderer dette, sier noe om at de totalt har mistet gangsynet i tidenes mest alvorlige terrorsak på norsk jord. Man må spørre om interessen skyldes at ABBs kronikk skal omhandle psykiaterrapporten til Husby/Sørheim, som flere redaksjoner aktivt motarbeider.

Filosofiprofessor Arne Johan Vetlesen, som ellers har gått inn for sensur etter 22/7, er enig i at mediene gir ABB oppmerksomhet. Likevel mener han en kronikk vil være interessant.

– Hvis kronikken er elendig skrevet, eller han motsier seg selv og virker forvirret, eller om den er veldig klar og intellektuelt overbevisende, blir den uansett interessant, sier han.

Både professorer og medier burde for lengst ha fått demonstrert at ABB er i stand til å opptre rasjonalt på sin spesielle måte. Hvis mediene trykker hans kronikker, vil de gi ham legitimitet. Det ligger en grenseoverskridelse i det hele tatt å vurdere å trykke en kronikk av ABB, som tar pusten fra en.

Hva sier redaktør for den mest politisk korrekte avisen, Dagsavisen? Kaia Storvik mener det er interessant hva ABB mener om psykiaterrapporten!

– Samfunnets oppgjør med ham preges i stor grad om man ser på ham som syk og gal, kriminell eller ond. Det Breivik har å si om egen psyke kan spille en rolle.

Storvik tror alle aviser vil unngå å være en talerstol for hans politiske ytringer, men at man ikke kan avvise kronikken uten å vurdere den først.

– Det har vært snakk om at han skal skrive en kronikk som handler om hans syn på sakkyndigrapporten. Man ville ikke vurdert å trykke alt han hadde skrevet. Når Breivik sier rapporten er helt feil, og at han føler seg normal og ønsker å utdype dette, må man i hvert fall vurdere kronikken som redaktør. Hvis ikke gjør man ikke jobben sin, sier hun og fortsetter:

– Jeg tror ingen ville publisert den kronikken som en vanlig kronikk. Man ville gjort mer rundt den, diskutert og hatt motstemmer. Ingen vil gi ham et rom til å bare mene det han vil, sier hun.

Et halvt år etter massedrapene og 2,5 måned før rettssaken skal terroristen og massemorderen Anders Behring Breivik få vurdere psykiaterrapporten om seg selv i norske aviser! Galskapen er fullkommen. De politisk korrekte overkjører fagekspertise, rettslige prinsipper og vanlig anstendighet, også hensynet til etterlatte og overlevende. De oppkaster seg selv til de virkelige dommerne i saken. Det er ikke domstolen som skal dømme, det er redaktørene.

Dette utspillet viter om at norsk presse har mistet både bakkekontakt og vanlig sunn moral.

Selv debattredaktør Hilde Sandvik i Bergen Tidende trår feil.

Storvik får støtte fra Hilde Sandvik, kultur- og debattredaktør i Bergens Tidende.

– Det er vanskelig å avvise en tekst før man har sett den. Uansett hvem som har skrevet den, vil jeg se hva den dreier seg om før jeg avviser den. Man må huske at vi har en rekke kriterier for å vurdere en tekst vi får inn, sier Sandvik.

Sandvik ser det ut fra perspektivet «åpenhet». Hun mener man ikke har noe alternativ. Storvik mener man ikke kan unngå å gi Breivik oppmerksomhet selv om det er det han ønsker.

Dette er en total misforståelse av hva åpenhet betyr.

En kronikk av ABB har bare én adressat: politiet og rettspsykiaterne. Hvis man i det hele tatt vurderer å trykke en kronikk av ham, vil man bli hans redskap, om det så er i sitatform.

Husby/Sørheim kom med en vurdering av ABB som mentalt syk. Mediene nekter å godta det, men er selv med på å vikle seg inn i ABBs galskap.

– Vi gir Breivik det han vil ha

 

Les også

-
-
-