En fransk rett har annullert en tillatelse fra 2009 til å oppføre en megamoskè i Marseille. Den sydfranske byen har landets største konstrasjon av muslimer, og den planlagte moskèen skulle romme opptil 7.000 personer.

Annulleringen kommer samtidig som en fransk avis publiserte innholdet av en lekket etterretningsrapport om utbredelsen av islam i Marseille. I rapporten heter det at «selv om antallet individer som er blitt radikalisert nok til å støtte jihadister er relativt lite, har islamsk fundamentalisme spredt seg i den grad at den har vunnet over majoriteten av den muslimske befolkningen» som bor i byen og nå utgjør over 250.000 personer

The Administrative Tribunal of Marseille ruled on October 27 that the mega-mosque project would have to be cancelled because of failures to meet urban-planning requirements. The court raised particular concerns over the project’s failure to finalize a deal for a 450-space parking lot and to reassure planners that the mosque would fit in with the urban environment.

The tribunal noted «a lack of graphical material permitting the evaluation of the project’s integration with neighbouring buildings, its visual impact and the treatment of access points and land.»

The 22-million-euro ($31-million) project would have seen the Grand Mosque — boasting a minaret soaring 25 meters (82 feet) high, and room for up to 7,000 worshippers in a vast prayer hall — built on the north side of the city’s old port in the city’s northern Saint-Louis area, an ethnically mixed neighborhood that suffers from poverty and high unemployment.

Tillatelsen til å oppføre megamoskèen i en bydel som er preget av fattigdom og høy arbeidsledighet ble gitt i 2009 av lokale myndigheter, som uttalte at moskèen ville hjelpe det muslimske miljøet til å integrere seg bedre i det franske samfunnet og fremme en mer moderat form for islam. Det 8.300 kvadratmeter store byggets grunnsten ble nedlagt i mai 2010, med muslimske religiøse ledere, lokalpolitikere og flere diplomater fra muslimske land tilstede.

Oppføringen av moskèen, som også skulle inkludere en koran-skole, bibliotek, samt en restaurant og et te-rom, ble imidlertid møtt av kraftig motstand fra lokale beboere og forretninger:

But the project has faced stiff opposition from local residents and businesses. Opponents of the Grand Mosque have argued that it would be out of harmony with the neighborhood’s economic and social fabric.

Local residents also pointed to potential parking problems surrounding the building. Authorities have estimated that the number of people attending Friday prayers at the mosque could reach 1,500, a figure that could rise to up to 14,000 on Muslim holidays.

Den aktuelle etterretningsrapporten Bouches-du-Rhônes administrative departementet er fra mars 2011, og fokuserer på fenomenet med muslimske gatebønner i Marseille, men innholder også mer generelle vurderinger:

The document also addresses a specific mosque on Gaillard Street in the 3rd district of Marseille that is associated with Muslim immigrants from the Comoros Islands, an archipelago island nation in the Indian Ocean that gained independence from France in 1975.

«Far from being Comorian, this mosque promotes Islam marked by tribalism. It is clear that this mosque is a direct obstacle to the proper integration of Comorians in the Marseilles area, a kind of voluntary marginalization,» the document states.

The Koranic school associated with this mosque is also criticised: «Far from awaking spirituality and minds, it locks them even further into a cultural loop and thus increases their communitarian inwardness.»

Rapporten beskriver Marseilles muslimske befolkning som en «marginalisert befolkning, dårlig informert, ukultiverte og med en begrenset forståelse selv for sin egen religion, som befinner seg i hendene på selvutnevnte imamer, knapt mer kompetente enn sin menighet, men tilstrekkelig karismatiske til å oppnå deres blinde lydighet».

Rapporten tar forøvrig til orde for færre moskèer, som de mener fremmer nasjonalistisk og etnisk splittelse – også mellom byens muslimer:

The document also calls for fewer mosques in Marseille. It states: «The abundance of prayer rooms in Marseille is largely a reflection of divisions of all kinds: obediential as well as nationalistic, ethnic and even business strategies that set Muslims in Marseille against each other.»

The proposed solution is to «refocus the places of worship» which would «permit a professionalization of the imams, achieve economies of scale and force the Islamic federations and sects to reach a consensus. It would marginalize extra-national interests and also facilitate relations and observations with our institutional partners. Not more mosques but better mosques.»

Nevertheless, the report warns against the construction of a grand mosque: «This building would dominate an entire part of the city which is not very elevated. It would be visible from most of the surrounding main roads and would perform the call to prayer by using a massive beam of light that would be seen across Marseille. The mosque is generally considered aggressive to the point where a local referendum on the matter would give results at least equivalent and perhaps more emphatic than the voting organized in the Swiss confederation last year [the Swiss vote to ban minarets].»

The report says that building new mosques is only a solution if their architecture is «discreet» in order to «limit their visual impact on the urban landscape.»

I rapportens konklusjon heter det at muslimer i Frankrike later til å ønske at staten skal gripe inn i religiøse spørsmål: «Det er interessant å notere at den muslimske majoriteten finner det naturlig at staten organiserer religiøs praksis, selv med tvang om nødvendig, og at mange av dem til og med erklærer at de ikke forstår den franske nøytraliteten når det gjelder dette».

Hudson New York: France: «This Mosque Is a Direct Obstacle to the Integration of [Muslims]»

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂