Hittil i år har 37 kvinner og to menn anmeldt overfallsvoldtekter i Oslo, mot 24 i hele 2010. Leder av vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt, Hanne Kristin Rohde, er alvorlig bekymret for utviklingen, som hun karakteriserer som dramatisk.

Mange av sakene dreier seg om gruppevoldtekter hvor flere medvirker til at voldtekten blir gjennomført, og i de fleste sakene beskriver offeret gjerningmannen som ikke-vestlig:

Fra nyttår til og med august, har politiet mottatt 39 anmeldelser om overfallsvoldtekter i Oslo. De aller fleste er skjedd utendørs.

16 av anmeldelsene kom i løpet av sommermånedene juli og august.

Seks i juli, der tre av voldtektene ble fullbyrdet. Av de 10 anmeldelsene i august, var det fem fullbyrdete voldtekter.

To av ofrene er menn, 37 er kvinner.

I hele fjor var det det 24 anmeldte overfallsvoldtekter, fullbyrdet eller forsøk. De foregående årene har det vært rundt 20 saker.

Bare fire gjerningsmenn er så langt blitt pågrepet. I flere saker er det sikret biologiske spor, men politiet må vente fra to til seks måneder for å få svar på DNA-analysene fra Rettsmedisinsk Institutt (RMI). Det er imidlertid ikke gitt at politiet får pågrepet gjerningsmannen selv om RMI får frem en fullverdig DNA-profil:

– I noen tilfeller ligger han i politiets arkiv og er kjent. I andre tilfeller får vi en DNA-profil, men vi vet ikke hvem den tilhører. Da blir saken liggende, helt til vi kommer i kontakt med gjerningsmannen på en eller annen måte. Det kan være via et innbrudd eller en annen kriminell handling han er innblandet i, forklarer Rohde.

Politiet ber nå om hjelp fra alle som mener å ha opplysninger som kan bidra til oppklaring av en eller flere av overfallsvoldtektene.

Vold- og sedelighetsseksjonen kan treffes på telefon 22669163 på dagtid og 22669966 på kveldstid.

Aftenposten: – Dramatisk utvikling i anmeldte overfallsvoldtekter i Oslo

Betydelig overrepresentasjon av ikke-vestlige gjerningsmenn

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂