Feature

Kirkeledere i Østerrike og Vest-Tyskland forsøkte å hjelpe Adolf Eichmann etter at han var pågrepet og ført til Israel. Det var familien som sto bak for å få ham dømt av en internasjonal domstol, ikke en israelsk, viser papirer der Spiegel har fått tilgang til.

Beskrivelsen av Eicmann som «grunnleggende anstendig» og «snill», gjør seg svært dårlig i ettertid.

According to the German paper, church leader Wilhelm Mensing-Braun – the Superintendent of the Protestant Church for Upper Austria – described Eichmann as «fundamentally decent,» «kind-hearted,» and characterized by «great helpfulness,» in a letter to the foreign affairs department of the Evangelical Church in Germany. The letter was sent right before Eichmann was to go on trial in Jerusalem for his part in the the murder of six million Jews during the Holocaust.
..
Bishop Hermann Kunst, the representative of the Evangelical Church at the West German government, sent the letter to the West German foreign ministry with the note that the assessment was «at least interesting,» Der Spiegel reported. That means that not only an Austrian church official, but a German one as well, effectively lobbied on behalf of Eichmann, the paper said.

Church officials asked West Germany to help Eichmann in 1960