Europa har i øyeblikket et ambivalent forhold til sin religiøse og moralske arv, og vil derfor på kort sikt ikke være sterkt nok til å konfrontere et revitalisert islam uten selv å bli mer islamsk. Den neste generasjonen europeere vil bli mindre bortskjemt, og bedre i stand til på noe lengre sikt å møte utfordringen ved å stille krav om nykommeres tilslutning til vestlige verdier, hvis man får klarhet i hva de er. Et samlet Europa med sterk identitet ville ikke ha noe å frykte, men en egosentrisk, hedonistisk og barnløs kultur blir knapt noen utfordring for islam. Slik konkluderer Caldwell på slutten av sin bok.

Bli abonnent eller logg inn – hvis du allerede er abonnent – for å lese denne artikkelen. Pluss-artikler blir frigitt 24 timer etter publisering. Arkiverte artikler er forbeholdt abonnenter.