Noen har planer om å sprenge et kjøpesenter i Gøteborg, en selvmordsbomber slår til midt i sentrum av Istanbul og Al Qaida har oppdaget at flyfrakt er et system med sikkerhetshull, som er nærmest umulig å tette.

Den senere tid har flere, bla. her i Storbritannia, slått til lyd for at sikkerhetsnivået må senkes, at det forårsaker for mye plager og ekstraarbeid. Det siteres også statistikk som viser hvor få som er arrestert for terror, og hvor få som er dømt. I den mer ekstreme ende er det folk som hevder at terrormistankene er kontraproduktive, at de radikaliserer muslimer, og enda lenger ut er det de som hevder at terrorfaren brukes politisk i et kynisk spill.

I løpet av et par dager skjer det tre alvorlige hendelser, en av dem er utført, bombepakkene var underveis, og det var ikke en dry run, slik man først trodde, bombene var aktivert og skulle sprenges om bord i flyet. I Gøteborg-tilfellet ble planene forpurret.

Alle tre hendelser sier noe om at trusselen ikke er synkende, men tvert om blir spredt til stadig flere muligheter: i Jemen sitter Anwar al-Awlaki, som kjenner USA. Al Qaida ser etter svakheter, og varetransport er sårbart. Det er umulig å kontrollere alle pakker som sendes. Systemet baseres på kontroll i avsenderleddet: spedisjonsfirmaene skal vite hvem de har med å gjøre. Det er mao et system basert på tillit. Men som vi vet er det mulig å plassere folk på innsiden, eller stjele en identitet.

Al Qaida forsøker å utnytte svakhetene i en globalisert verden. Det er verre med truslene som kommer fra innsiden: de pågrepne i Sverige skal ha bodd 20 år i landet. Hvorvidt hendelsen synker inn hos svenskene, gjenstår å se. Det offisielle Sverige har konstruert en virkelighet der slik ikke kan skje. Hvis det skjer, eller kanskje snarere – når det skjer, – er det umulig å spå hvordan man vil reagere. Svenskene har konstruert en modell som er den mest tolerante i verden. At denne toleransen stimulerer islamisering og radikalisering tilhører ikke mulighetene man kalkulerer med. Hvordan vil Mona Sahlin og Fredrik Reinfeldt reagere? Umiddelbart med å styrke sikkerhetspolitiet. Men det viktigste er det som skjer i det sivile samfunnet, og der har svenskene gitt fra seg både innflytelse og kontroll.

Her i Storbritannia er flyfraktbombene stort, og fyller alle medier. Britisk politi virker dyktige og mediene gir god dekning. Men Storbritannia har samme problem som Sverige: man har en offisiell politisk korrekthet som sier live and let live, som virker tiltalende på overflaten, men i virkeligheten betyr at man avstår fysisk og mentalt rom til helt andre og fiendtlige systemer. Når resultatene viser seg er utviklingen nærmest umulig å reversere.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂