Vibeke Løkkeberg har manipulert sekvenser i filmen «Gazas tårer». Helt tilfeldig kom universitetslektor Hans Eirik Voktor til å oppdage at det som utgis for autentisk i filmen ikke er det, men er klippet inn i etterkant. Voktor kaller det et brudd på den uuttalte kontrakten mellom filmskaper og seer.

«Gazas tårer» er dokumentar, man tror det man ser er ekte. Men så er det ikke det likevel. Løkkeberg har klippet inn materiale hentet annet steds fra, for å øke intensiteten.

– Jeg har oppdaget at det i filmen til er klippet inn scener som er direkte manipulerende og ikke ekte dokumentariske. Det gjelder blant annet en scene hvor et krigsskip kommer inn på stranden og skyter. En scene hvor et barn spør om hvorfor dette skipet skyter på fiskebåter som er på stranden. Dette krigsskipet må være klippet inn, sier Voktor til Rogalands Avis.

– I virkeligheten sitter barna og ser på en barnefilm, mens i filmen er det klippet inn en scene hvor barna titter på krigspropaganda, sier Voktor.

I tillegg til disse to scenen har Voktor også mistanke om at ytterligere én scene er klippet inn i dokumentarfilmen.

Voktor konfronterte Løkkeberg og ektemannen Terje Kristiansen med kritikken på en visning i Stavanger tirsdag. Løkkeberg innrømmet da at Voktor har rett: scener er klippet inn i etterkant. Men Løkkeberg mener hun har rett til å gjøre det og at hun ikke trenger å gjøre seeren oppmerksom på manipuleringen. Hun kaller det ikke manipulering.

En tydelig irritert Løkkeberg møtte Voktor til debatt i Kulturnytt onsdag. Det er andre gang ekteparet Løkkeberg/Kristiansen havner på kant med utenforstående. De hevdet for noen uker siden at Fredrik Græssvik i TV2 og Sidsel Wold i NRK ikke ga et sannferdig bilde av krigen i Gaza. Det var det bare de som hadde gjort. Græssvik og Wold reagerte kraftig. De hadde hjulpet Løkkeberg med kontakter i Gaza. Selv har ikke ekteparet satt sine ben i området. De slapp ikke inn. Da blir det vel heftig å beskylde andre for ikke å dekke saken skikkelig.

Løkkeberg hevdet at ingen slapp inn i Gaza for å filme under krigen. Det er ikke tilfelle. Al Jazeera var til stede og flere palestinske frilansere ble brukt av utenlandske TV-stasjoner.

Til slutt gikk ekteparet over til å anklage Voktor for å nøytralisere krigens redsler og Israels ansvar.

Løkkeberg var utidig fra studio i Bergen og havnet til og med i klammeri med programleder Birger Kolsrud Jåsund.

– Brudd med etikk