Feature

nicola_gratteri.jpg

Statsadvokat i Calabria Nicola Gratteri – en av Italias fremste mafiabekjempere, som har levd under politibeskyttelse siden 1989 og skrevet flere bøker om den calabresiske mafiaen ‘ndrangheta – uttaler seg i et intervju med Corriere della Sera etter at over 300 personer med mafiaforbindelser ble arrestert i går morges:

Etter dette harde slaget mot den organiserte kriminaliteten, hvordan går kampen mot ‘ndranghetaen?

Hvordan den går? Erfaringen tilsier at de innen to-tre måneder vil ha utnevnt nye ledere til å erstatte dem som er arrestert.

Falcone sa at mafiaen «er et menneskelig fenomen, og som alle andre menneskelige fenomener har det en begynnelse og en slutt». Når vil vi se denne slutten?

Mafiaen forsvinner når det ikke lenger er mennesker igjen på Jorden. Hva ‘ndranghetaen angår, vil det være mulig å få bukt med 80 prosent av den hvis man har nok mot, vilje og frihet til å lage et slagkraftig rettssystem med respekt for grunnloven.

Hva innebærer det?

Det betyr å forandre straffeloven, straffeprosessloven og fengselssystemet slik at det ikke lenger lønner seg å tilhøre ‘ndranghetaen. Det holder ikke å bekjempe mafiaen militært, det må også gjøres sosialt og kulturelt, men ved å snakke om økonomisk vinning, ikke etikk eller moral.»

Skal vi sette etikken og moralen til side?

Det nytter ikke å snakke om etikk og moral, særlig ikke til de unge. Til dem må man først si hva som er fordelaktig. På den måten oppnår man straks troverdighet og umiddelbar virkning.