Nytt

Folk har snakket om det lenge. Nå som valget er over skriver også NRK om det: Mange kvinner blir utsatt for seksuell og annen trakassering av drosjesjåfører i Oslo med bakgrunn fra Afrika eller Midtøsten.

Så langt i år har Oslo Taxi fått 30 klager på ulike typer trakassering, mens Norgestaxi har fått 6.

NRK har vært i kontakt med et titalls kvinner som forteller at de er blitt tatt på rumpa, sjikanert, at sjåfører har nektet å slippe dem av på rett sted, og at de har invitert seg selv på nachspiel.

Invitasjonene har også vært noe mer eksplisitte:

– Så spurte han: «liker du å bli sugd eller?» Han gjentok spørsmålet sikkert ti ganger, og begynte å lage perverse munn- og fingerbevegelser mot meg. Da ble jeg redd.

Ingen vet hvor utbredt problemet er. Statistikk føres ingen steder, og mange kvinner reagerer naturlig nok ikke kjølig nok på situasjonen til å kunne anmelde med sikker identifikasjon.

Taxi-selskapene reagerer forholdsvis unnvikende på spørsmål, og sier de ikke har myndighet overfor ansatte sjåfører. I teorien er det mulig å miste løyvet.

Men ikke i praksis:

NRK har fått tall tilbake fra 2008, men ikke en eneste taxisjåfør har mistet løyvet sitt på grunn av seksuell trakassering.

Det ville kanskje ha vært rasisme? Enter Glenn Tuxen i Norges Taxiforbund:

– Mønsteret er nok dessverre at sjåførene har en annen etnisk opprinnelse enn norsk. Det går nok på holdninger. Det å kunne sette seg inn i at Norge har en annen oppfatning om kleskultur og etikk og moral.

En av jentene NRK har snakket med, bekrefter:

– Jeg skulle ønske jeg ikke hadde så mye å si om hvordan bakgrunn de hadde. Men det er helt klart at i de tilfellene jeg har opplevd noe, så har sjåførene vært fra Afrika eller Midtøsten. Men jeg også tatt mange taxier med sjåfører fra disse områdene uten at det har vært et problem. Det har ikke skjedd med etnisk norske sjåfører.

 

Blir trakassert av taxisjåfører