Mette Thiesen, som er medlem av Folketinget for Dansk Folkeparti (DF), har skapt sinne ved å antyde at innvandrersjåfører skaper utrygghet i julebordsesongen. Dette melder DR.

Et spørsmål til den danske samferdselsministeren har fått politiker Mohammad Rona til å reagere. Rona, som er født i Kabul i Afghanistan, er medlem av Folketinget for regjeringspartiet Moderaterne. «Jeg trodde rett og slett det var en spøk eller en feil», sier han.

Thiesen stilte sitt spørsmål til samferdselsminister Thomas Danielsen (V). Hun vil vite hva statsråden vil gjøre for å skape trygghet for kvinner i Danmark, «som i den kommende julebordsesongen ikke er komfortable med å leie taxi nå som så mange av drosjesjåførene er innvandrere?»

Mohammad Rona mener Thiesen prøver å piske opp en stemning mot taxisjåfører med innvandrerbakgrunn. «Disse sjåførene gjør en veldig god jobb. De jobber natt og er der for vår skyld», uttaler Rona, som er innvandrings- og integreringsordfører for Moderaterne. Han hevder at sikkerheten i drosjer er god.

Mette Thiesen avviser derimot kritikken. Hun påpeker at menn fra Midtøsten er overrepresentert i kriminalstatistikken, og derfor forstår hun godt at noen kvinner er usikre på å måtte kjøres hjem av en sjåfør med innvandrerbakgrunn.

«La oss nå pakke bort den politiske korrektheten. Selvfølgelig er det kvinner som har den usikkerheten, og de må selvfølgelig ha et alternativ. Jeg hadde håpet vi hadde kommet lenger slik at vi ikke hadde denne berøringsangsten», sier hun.

Hun har stilt spørsmålet til samferdselsministeren i håp om at han vil vurdere å endre drosjelovgivningen slik at det kan komme flere alternativer på markedet. Dette inkluderer Uber, selv om DF tidligere har vært kritiske overfor dette selskapet.

«Med Uber kan du for eksempel se hvem du kjører med og spore hvor bilen er. Du kan også rangere sjåføren hvis du har hatt en dårlig opplevelse. Det er noe slikt som gir trygghet».

Hun etterlyser også en mulighet til å velge bort enkelte sjåfører. I dag har flere taxiselskaper apper hvor du kan se ruten og betale på forhånd, samt vurdere sjåføren og turen i etterkant. Men det er ikke godt nok, mener Mette Thiesen.

«Det er for ensidig i dag, og man mangler et alternativ. Når man vet hvor mange drosjesjåfører som er menn med bakgrunn fra Midtøsten, er det helt naturlig å åpne for alternativer hvor man kan rangere sjåføren, følge med på ruten og betale på forhånd», sier hun.

Thiesen vet hva hun håper på som svar. «Jeg håper statsråden vil se på å åpne opp for flere aktører, slik at man i større grad kan følge med på hvor man kjører, at familiemedlemmer kan gjøre det samme, og man kan velge sin egen sjåfør».

Selv om spørsmålet er politisk ukorrekt er det ikke ubegrunnet. I Sverige, det nordiske landet som har hatt størst muslimsk innvandring, er seksuell trakassering av kvinner i drosjer blitt et økende problem.

I løpet av 2022 og til september 2023 ble det gjort minst 100 anmeldelser om seksuallovbrudd i svenske drosjer. Minst 36 sjåfører, hvorav elleve bare i Stockholm, har mistet sitt løyve hittil i 2023 fordi de begikk seksualforbrytelser.

Stockholm: Taxisjåfør kastet ut og drapstruet lesbisk kvinne. «Haram»

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.