Bare et år etter at regjeringen ble tvunget til å trekke tillatelsen til hijab i politiet har Oslo SV vedtatt en uttalelse som igjen åpner for å bruke hijab og andre religiøse symboler til politiuniformen. Uttalelsen kan føre til en ny hijab-strid:

– Det er ingenting som tilsier at en jøde, muslim, sikh eller andre som benytter slike religiøst begrunnede plagg og symboler ikke kan utøve sin myndighet som dommer, politi eller annen offentlig tjenesteperson på en måte som sikrer rettessikkerhet og likebehandling, heter det i uttalelsen.

I februar i fjor gikk det ut en pressemelding fra Justisdepartementet om at regjeringen ville tillate bruk av hijab til politiets uniform. Etter massiv kritikk og intern uenighet i regjeringen måtte justisminister Knut Storberget trekke tilbake tillatelsen som var sendt ut fra hans eget departement. Storberget selv fikk også kraftig kritikk for sin håndtering av saken.

SVs leder av Stortingets kommunalkomite, Heikki Holmås, varsler at han vil ta saken opp på partiets landsstyremøte i juni Dersom resten av partiet slutter seg til uttalelsen fra Oslo SV kan det være duket for omkamp i regjeringen.

Holmås understreker at andre land har gode erfaringer med bruk av hijab som en del av politiuniformen. Han mener religiøse plagg ikke svekker kravene til politiets eller domstolens nøytralitet.

– Dette er en viktig prinsippsak, slår han fast.

På det samme årsmøtet sa partileder Kristin Halvorsen at hun var glad for at SVs debatt om forbud mot hijab nå er «parkert».

Høyre krever nå at Storberget klargjør regjeringens standpunkt hva gjelder hijab til politiuniformer:

Høyres justispolitiske talsmann Andre Dahl reagerer på at SV nå tar opp igjen den omstridte hijab-debatten. Han krever nå at justisminister Knut Storberget klargjør regjeringens standpunkt.

– Vår melding til SV er «glem det». Vi kan ikke tolke dette som noe annet enn at SV forbereder et besvisst brudd med egen regjering, og oppsøker en konfliktsituasjon, sier Dahl.

– Etter den forrige forestilingen i dene saken forventer vi at statsråden klargjør regjeringens holdning, sier han.

VG: Varsler omkamp om politi-hijab

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂