Aps stortingsrepresentant i finanskomiteen, Eirin Sund, er skeptisk til hijab som en del av politiuniformen. Det kan være med på å legitimere bruken av et plagg som mange kjemper mot, mener Sund.

– Jeg innrømmer at jeg er mer skeptisk enn positiv til at hijab skal bli en del av politiuniformen. Jeg vet at for mange jenter er det en kamp for å slippe å være tildekket av hijab. Jeg er redd vi bidrar til å legitimere bruken av hijab, dersom det blir en del av politiuniformen, sier Sund til VG.

– Som humanetiker er jeg for full nøytralitet, men samtidig for religionsfrihet. Jeg mener folk skal få lov til å uttrykke sin tro, men det er noe annet å bruke symbolene i offentlig sammenheng som i politiet, sier Sund.

Hun får støtte av leder i Stortingets kommunalkomité, Tore Hagebakken (Ap), som heller ikke legger skjul på at han er kritisk til at hijab skal bli en del av politiuniformen:

– Nå skal vi ha en prosess på dette, og da skal vi se hvordan vi skal gjøre det. Hva jeg mener om saken, ser jeg frem til å formidle internt, sier Hagebakken til VG.

Førstenestleder i Stortingets familie- og kulturkomité, Gunn Karin Gjul (Ap), akter ikke å gå ut med støtte til justiminister Knut Storbergets ja til politihijab, og VG skriver at det også skal være stor skepsis til forslaget om hijab i Aps mektige fylkeslag i Oslo.

Flere Ap-kilder VG har snakket med, sier de ble svært irriterte da Storberget i VG i går bekreftet meldingen som siden forrige uke hadde ligget på departementets nettside, hvor det sto at det er «besluttet at Politiets uniformsreglement skal endres slik at det gis anledning til bruk av religiøst hodeplagg sammen med politiuniformen»

VG kjenner til at justisminister Knut Storberget (Ap) i går deltok i et brannslukkingsmøte med kommunalfraksjonen og justisfraksjonen i Ap.

Stortingsrepresentant for Senterpartiet Ola Borten Moe, Frp og Høyres justispolitiske talsmann Elisabeth Aspaker har gått kraftig ut mot justisminister Knut Storbergets og politidirektør Ingelin Killengrens varslede vedtak, og mener at hijab ikke hører hjemme som en del av en nøytral politiuniform. Heller ikke Politiets Fellesforbund er for at hijab skal bli en del av uniformen.

Justisdepartementets pressemelding som i forrige uke slo fast at beslutningen om endring i politiets uniformsreglement allerede var tatt, har vakt sterke reaksjoner. En spørreundersøkelse InFact har gjort for VG, viser at nærmere 70 prosent av befolkningen er motstandere av justisdepartementets klarsignal om å tillate hijab til politiuniformen. I Dagbladets avstemning har 73.056 stemt, og hele 89 prosent er negative til hijab i politiet. Facebook-gruppen Nei til hijab i politiet har i skrivende stund 38.879 medlemmer.

Den aktuelle pressemeldingen på Justisdepartementets nettside ble imidlertid fjernet i går, da det ble klart at Storberget nå vil sende vedtaket ut på høring og vurdere tillatelsen til hijab på nytt.

VG: Ap-politikere i hijab-opprør

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂