Gjesteskribent

Av THOMAS NYDAHL

Den danske författaren och journalisten Niels Barfoed är en av få som jag under många år hyst ett grundmurat förtroende för. Varför har jag gjort det? Svaret är enkelt: jag har följt honom, läst hans reportage och artiklar, läst hans böcker och sett hur konsekvent han arbetat för yttrande- och tryckfriheten.

Nu är han aktuell med en politisk memoar som skulle kunna fungera som en motbild till det slags «aktivistjournalistik» som Jan Guillou bedriver och som i dagarna avslöjat honom som en KGB-golare under fem år. Barfoed har så att säga sett den andra sidan av saken, då han själv förföljts av KGB:s bröder i Tjeckoslovakien. Den tjeckiska hemliga polisen, Stb, hade en akt för honom, där han kallades Tomis-A. Det är också namnet på Barfoeds nya bok, Tomis-A – mit hemmelige liv bag Jærntæppet, som Gyldendals förlag i Köpenhamn utger på onsdag.

I Dagbladet Information kan man läsa en större intervju med författaren, och ur denna intervju citerar jag:

«Vaclav Havel kalder det »Nationens hukommelse«. Den tjekkoslovakiske efterretningstjeneste Stb’s arkiv. Timothy Garton Ash betragter det som en gave til erindringen. Niels Barfoed må give dem begge ret. Efter at have gennemgået overvågningsrapporten om sin færden under et besøg i Prag i 1986, må han konstatere, at objektet ikke altid var, hvor han troede han var. I bogen Tomis-A. Mit hemmelige liv bag jerntæppet fortæller Niels Barfoed om at genopleve opholdet i Prag, sådan som efterretningstjenesten konstaterede, at det formede sig. I 1986 rejste han til Tjekkoslovakiet for at tildele Vaclav Havel en frihedspris indstiftet af Politiken og svenske Dagens Nyheter. Vaclav Havel var talsmand for gruppen af dissidenter i Tjekkoslovakiet, der kaldte sig Charta 77.

– At man kunne åbne sådan en kasse, lægge låget til side og fremdrage en mappe med et stort sideantal, der var viet min ringhed. Det var mildest talt ejendommeligt. Komisk, at man har givet anledning til en sådan drejebog.»

Niels Barfoed bevakade under många år den tjeckiska diktaturen för dansk press, så det föll sig naturligt att det blev han som åkte till Prag 1986 för att överlämna Politikens och Dagens Nyheters frihetspris till Vaclav Havel, som också innefattade en prissumma på 75.000:-, pengar som smugglades in på annan väg och hade stor betydelse för Charta 77:s arbete.

Detta är ingen recension. Så därför ska jag bara säga, att för den som verkligen vill förstå hur den röda överklassen, med sina kommunistiska partier och sina säkerhetstjänster styrde dessa diktaturer, ska inte tveka om vilket som är årets intressantaste bok på ett skandinaviskt språk. Barfoeds danska är vacker och lätt att förstå. Bokens bildmaterial är en guldgruva. Och för den samtidsintresserade är berättelsen om Havel och de andra charta-undertecknarna rafflande läsning. Inte minst visar den att politiskt motståndsarbete sällan handlar om personligt mod utan om moralisk och mänsklig nödvändighet!

Thomas Nydahl er forfatter og journalist, bor i Kristianstad og driver bloggen http://nydahlsoccident.blogspot.com/2009/10/niels-barfoed-om-den-

Les også

-
-
-
-
-