Sakset/Fra hofta

Så kom da endelig forslaget vi alle har ventet på: som et alternativ til overfylte asylmottak foreslår stortingskandidat for Venstre, Rita Sletner, å innkvartere flyktninger hjemme hos den enkelte:

– Mitt forslag er at vi kan ha vertsfamilier for asylsøkere. Det ville være veldig god integrering, hvor asylsøkerne må forholde seg til norsk kultur, forklarer Sletner.

Hun presiserer at et lokalt asylmottak fremdeles må ha øverste ansvar for søkerne. Sletner tror ikke det vil by på problemer å rekruttere hybelverter for asylsøkerne.

– Tenk bare på hvor mange som stiller opp med fosterhjem, og tenk hvor mange som stiller opp i rusomsorgen, sier hun.

I likhet med Venstre-politiker Sletner, tror heller ikke jeg at det vil by på noen større problemer å finne mennesker som vil innkvartere asylsøkere i sine privatboliger. For skal man tro alt man regelmessig blir servert i offentligheten hva gjelder regjeringens asylpolitikk, så må det formelig kry av vordende frivillige i Det kongelige norske organisasjons- og pressemiljøet. For ikke å nevne alle de frivillige vi kan regne å finne blant landets politikere, intellektuelle, byråkrater og velstående, private asyloperatører.

Du snakker om heldiggriser! Takket være Rita Sletner har jo disse nå fått den ultimate anledning til å vise Norges befolkning at de ikke bare slenger om seg med humanistiske godord, men også er helt innstilt på å personlig leve som de lærer.

I så fall bør ingen bli overrasket hvis en av de første som melder seg er Sletners partikollega Trine Skei Grande, som 1. juli hadde dette å si om regjeringens varslede innstramninger:

Venstre reagerer kraftig på at regjeringen igjen foretar ytterligere innstramming i asylpolitikken. – Innstrammingene overfor enslige, mindreårige asylsøkere er et svik overfor barn i nød, sier nestleder Trine Skei Grande.

Eller hva med stortingsrepresentant for SV May Hansen?

Hun forteller at det er nettopp det store fokuset på barn som gjorde at SV valgte å ta dissens da regjeringen skulle stramme inn asylpolitikken nå i sommer.

– Jeg mener at vi bryter barnekonvensjonen ved å la barn mellom 15 og 18 år sitte i asylmottak i mens saken deres behandles. De som kommer, uavhengig av alder, er ofte mennesker i nød, og vi plikter, som et av verdens rikeste land, å hjelpe dem så godt vi kan, avslutter Hansen.

Kanskje vi får lese i morgendagens aviser at biskop Laila Riksaasen Dahl – med det noble formål å bevare i hvert fall sin egen sjel – og opptil flere av hennes kollegaer, samt Mellomkirkelig Råd har meldt seg i løpet av kvelden?

Biskopene og Mellomkirkelig råd protesterer kraftig mot regjeringens innstramninger i asylpolitikken.

– Jeg tror effekten av disse innstrammingene kan bli en inhuman prosess, ikke minst overfor barna. Dette handler om å bevare vår sjel. Vi er et av verdens rikeste land og må ta ansvar for de fattigste, sier biskop i Tunsberg, Laila Riksaasen Dahl til Dagsavisen.

Andre gode, tilfeldig utvalgte stalltips kan være forfatter Tove Jensen, Øystein Greni i BigBang, alle redaksjonsmedlemmene i Aftenposten og Dagsavisen, leder av Utdanningsforbundet Helga Hjetland, samt leder Arild Humlen og resten av medlemmene i Advokatforeningen, lederne i en dullion hel- og halvstatlige politiske ungdomsorganisasjoner, generalsekretær i Amnesty John Peder Egenæs og sist, men slett ikke minst: hele SV med finansminister Kristin Halvorsen i spissen.

Sletners utfordring ble publisert i VG klokken 18.45, så det alminnelige oppløpet har sannsynligvis startet alt.

På travbanen «Human asylpolitikk» er det imidlertid så usedvanlig mange sterke kandidater at det er vanskelig å si noe sikkert om hvem som kommer til å svare på Sletners boligannonse først, og hvem som deretter kommer inn på en god andre-, tredje- og fjerdeplass osv på resultatlisten.

Men en ting er helt sikkert; det blir utrolig spennende å lese norske aviser fremover. Selv holder jeg pusten allerede nå!

VG: Vil flytte asylsøkere hjem til deg