Nytt

I USA kalles det «racial profiling», dvs. at man blir mistenkt og behandlet annerledes enn andre pga. hudfarge. En professor ved Harvard opplevde sist torsdag å bli arrestert da han tok seg inn i sitt eget hjem, døren var nemlig trutnet og han måtte bruke makt. En forbipasserende så to menn som brukte makt for å komme inn i et hus, og trodde det kunne være innbruddstyver. Eller var det den omstendighet at mennene var svarte som fikk vedkommende til å tro det, og politiet til å opptre som de gjorde?

Politiet var på pletten og opptrådte på en slik måte at mannen som hørte hjemme fikk en klar følelse av at det var utslagsgivende. Han er seniorprofessor ved Harvard-universitet, og heter Louis Henry Gates jr., men det hjalp ikke. Politiet krevde at han kom ut og viste ID.

By the time police arrived, Gates was already inside. Police say he refused to come outside to speak with an officer, who told him he was investigating a report of a break-in.

«Why, because I’m a black man in America?» Gates said, according to a police report written by Sgt. James Crowley. The Cambridge police refused to comment on the arrest Monday.

Gates — the director of Harvard’s W.E.B. Du Bois Institute for African and African American Research — initially refused to show the officer his identification, but then gave him a Harvard University ID card, according to police.

«Gates continued to yell at me, accusing me of racial bias and continued to tell me that I had not heard the last of him,» the officer wrote.

Gates said he turned over his driver’s license and Harvard ID — both with his photos — and repeatedly asked for the name and badge number of the officer, who refused. He said he then followed the officer as he left his house onto his front porch, where he was handcuffed in front of other officers, Gates said in a statement released by his attorney, fellow Harvard scholar Charles Ogletree, on a Web site Gates oversees, TheRoot.com

He was arrested on a disorderly conduct charge after police said he «exhibited loud and tumultuous behavior.» He was released later that day on his own recognizance. An arraignment was scheduled for Aug. 26.

For svarte er dette en ubehagelig og smertelig påminnelse av at uansett hvor høyt de stiger, så finnes det alltid snubletråder som skyldes deres hudfarge.

Black scholar’s arrest raises profiling questions