Nytt

Norge har – som Danmark – fått i stand en avtale med den irakiske regjering om tvangsretur av irakiske asylsøkere. I Danmark er antallet kun 282 returnerbare, av dem har et 50-tall søkt tilflukt i en kirke på Nørrebro. I Norge er det over ti ganger så mange – 3.200, som står for tur til å uttransporteres. Hvis de skulle sette seg på bakbena vil det by på store problemer.

Forløpet i København kan inspirere landsmenn i Norge.

Inkluderingsminister Dag Terje Andersen sier at regjeringen i utgangspunktet vil at alle med endelig avslag skal returnere frivillig, men at avtalen gir grunnlag for å tvangsreturnere dem som nekter å forlate Norge.

– Dette er i utgangspunktet en avtale om tvangsretur, men slike avtaler kan stimulere til at flere benytter seg av frivillig retur, sier Dag Terje Andersen.

De som reiser frivillig vil få en returpakke med økonomisk støtte, blant annet en reetableringsstøtte på 25.000 kroner. Slik skal det unngås at de som kommer tilbake blir til byrde for det irakiske samfunnet.

Spørsmålet er hvor sterkt asyllobbyen vil backe irakerne. Gjør de det kan det bli vanskelig for regjeringen å effektuere tvangsreturen. Dagsrevyen billedla i kveld nyheten med de mest grufulle bilder fra tiden da selvmordsaksjoner preget Irak. Man undres hvordan slikt slipper gjennom.

Tvangsretur er per definisjon noe grusomt og ondt i human-lobbyens forestillingsverden. At mange irakere selv reiser ut og inn av Irak, snakkes det mindre om.

Knap 300 irakiske flygtninge i Danmark står til at blive tvangshjemsendt i de kommende måneder som konsekvens af den nye hjemsendelsesaftale, der blev indgået onsdag i sidste uge. Det fik omkring 30-40 af dem til fredag at besætte Københavns Domkirke, Vor Frue Kirke, i protest mod aftalen. Søndag flyttede de til Brorsons Kirke på Nørrebro, hvor menighedsrådet indtil videre har givet dem lov til at blive.

Flere av kirkeasylantene i Danmark sier de vil dø om nødvendig. Mediene videreformidler villig vekk slike uttalelser. Under en tilsvarende aksjon mot en gruppe palestinere i 1992, ble det voldsomt rabalder. Det endte med at de fikk bli. Men situasjonen er en annen idag. Sympatien er ikke like stor.


Sender hjem irakere, men ikke Krekar

DF vil holde hjemsendelsesaftale hemmelig