Feature

Danske myndigheter vil sende ut 282 avviste irakiske asylsøkere. En del har søkt tilflukt i Brorson kirke på Nørrebro. Debatten raser: irakerne hevder de risikerer forfølgelse i hjemlandet. Ekstrabladet har reist til Irak og undersøkt saken til et tilfeldig utvalg. Den fant at ingen av dem riskerte noe ved retur.

EKSTRA BLADETS undersøgende journalister har været på en overraskende fact-finding mission i Irak. Vi bad om at få kopier af sagsakter fra fem-ti af de afviste irakere i kirken. De kunne suverænt selv udvælge hvilke. Det skete med hjælp fra støttegruppen Kirkeasyl.

MAN MÅ altså formode, at hér ville der virkelig være skyts mod det ubarmhjertige danske system. Desto større er overraskelsen over resultatet. – Du er ikke i fare, forsikrer bl.a. den lokale politimester i byen Pirde, hvor en af de udvalgte irakere, Mohamad Jaff, kommer fra.

– HVORFOR skulle nogen i det her land bruge kræfter på at forfølge en stakkels mand, som har mistet alt i Irak og nu også i Danmark, siger også den kurdiske krigshelt, det nye politiske fyrtårn Mam Rostam. En mand, man havde ventet ville bakke de ca. 60 Brorsons-irakere op. Men han gør altså det stik modsatte.

– DE FLESTE asylsøgere er løgnere, siger han rent ud.

FOLKESTEMNINGEN har været det eneste, der kan redde de i alt 282 afviste irakiske asylsøgere. Opbakningen i befolkningen har svinget en del op og ned. I negativ retning når det kommer frem, at irakere i stor stil rejser hjem på ferie med stopfyldte fly hver uge. Men med sympati når kunstnere og støttegrupper bakker op med café i krypten og hjælp til børnene, der har spildt deres barndom i Danmark.

TROVÆRDIGHEDEN, som folkestemningen er så afhængig af, hænger nu i laser. Irakernes egne håndplukkede eksempler holdt ikke vand i virkeligheden.

Det er en meget risikabel linje å lyve i politikk. Fallhøyden blir stor. Faren i dette tilfelle er at folks tillit til systemet og asylsøkere blir borte. For hver eneste falske asylsøker undergraves deres troverdighet. Det rammer i neste omgang også reelle asylsøkere. Det punktet er vi iferd med å nå.

Ekstrabladets leder: Irakernes selvmål

Via Snaphanen