Nytt

Senterpartiets Ola Borten Moe ber justisministeren trekke tilbake vedtaket om å tillate hijab i politiet. Det er et brudd på reglene om politiets nøytralitet. Som politimann skal man ikke flagge personlige preferanser, sier Borten Moe.

– Etter min mening er hijab et religiøst og politisk symbol på lik linje med en jødekalott eller en Nei til EU-button. Det har ingenting med en politiuniform å gjøre, som jo skal være ensartet og uten politisk og religiøst innhold, framholder Ola Borten Moe.

..
– Men blir det ikke praksis da et yrkesforbud for muslimske kvinner?

– Nå er det ikke alle muslimske kvinner som bruker hijab. For noen representerer hijab også et symbol på undertrykkelse av kvinner. Vi kan ikke bli så tolerante at vi i det godes tjeneste aksepterer at grunnleggende regler endres. Skal du representere politiet, må du bære en uniform som ikke har et religiøst budskap. Om du ikke er klar for å underlegge disse reglene, er du nok ikke klar for å gå inn i et slikt yrke.

Men hva da med Tollvesenet og Forsvaret, som tillater hijab, spør journalisten. Borten Moe sier at det kan bli aktuelt å se på tillatelsene også for disse etatene. Han mener det prinsipielt er helt feil å blande personlige politiske eller religiøse preferanser inn i offentlig tjeneste.

Stortingsrepresentanten fra Trøndelag sier at han er blant dem som var glad for at partiet snudde i blasfemisaken. Nå ønsker han en mest mulig åpen debatt om hijab i offentlig sektor.


Går mot politi-hijab