Hverken EU-kommisjonen eller det franske EU-formannskapet er parate til å reforhandle direktivet om borgernes frie bevegelighet i EU. Direktivet kolliderer med Danmarks utlendingspolitikk.

Selv om en rekke EU-land støtter den danske bekymringen for at EF-domstolens avgjørelse i Metock-saken kan føre til økt misbruk av familiegjenforening, ser EU-kommisjonen ingen grunn til å reforhandle det aktuelle direktivet:

«Det skal nu foregå en undersøgelse af direktivets funktion,» sagde EU’s justitskommissær Jaques Barrot. «Det er ikke direktivet i sig selv, der er problemet. Det er helt centralt og en sokkel for EU’s funktion,» sagde Barrot, som tydeligt lagde op til, at Danmark højest kan opnå en nøjere fortolkning af direktivet.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) var imidlertid tilfreds med, at den danske regering overhovedet havde fået en diskussion på mødet af direktivet. «Det har været en okay dag, som de unge mennesker siger. Der var en række lande, som tog ordet og støttede vores synspunkter,» sagde hun på et pressemøde. «Alle var enige om, at noget må gøres.»

Blant de landene som støtter en endring av EU-direktivet er Kypros og Østerrike, mens både Tyskland, Storbritannia og Irland ga uttrykk for sin bekymring for at direktivet med Metock-dommen åpner for misbruk.

Integrationsministeren havde i sin aftale med Dansk Folkeparti mandag forpligtiget sig til at bringe sagen op på det næste møde mellem EU’s justitst- og indenrigsministre i oktober. Men det franske EU-formandskab ventes først at tage sagen op, når der foreligger den obligatoriske undersøgelse fra EU-Kommissionen om, hvordan direktivet fungerer. Den kommer tidligst i december.

Birthe Rønn Hornbech ville ikke afsløre, om EU-Kommissionen har givet grønt lys for mandagens aftale med Dansk Folkeparti om ændringer af udlændingeloven, så den harmonerer med principperne i Metock-dommen. Ifølge EU-Kommissionen er man imidlertid tilfreds med, at Danmark har rettet sig ind.

Berlingske Tidende: EU vil ikke ændre udlændingelov efter danske ønsker