Nytt

EU er parate til å lytte til den danske regjeringens innvendinger mot EF-domstolens omstridte avgjørelse om retten til familiegjenforening i Metock-saken. EU-kommisjonen arbeider intenst for å finne en løsning på problemet som ikke bare berører Danmark.

»Ingen skal tro, at Danmark står alene i denne sag, eller at kommissionen ser fjendtligt på den danske holdning«, siger EU’s topembedsmand på justitsområdet, britiske Jonathan Faull, til Politiken.

Som kommissionens generaldirektør for retlige anliggender, frihed og sikkerhed refererer Faull direkte til EU’s justitskommissær.

Det er således Jonathan Faull, der i løbet af august har forhandlet med regeringen om følgerne af EU’s omstridte Metockdom, som regeringens egne embedsmænd mener udhuler de danske udlændingeregler.

Generaldirektøren vil ikke gå i detaljer om hva EU.kommisjonen konkret vil gjøre, men forsikrer at kommisjonen er villig til å diskutere alle muligheter for å forhindre misbruk av EU-reglene. Faull sier at avgjørelsen i Metock-saken er et europeisk problem, som har gitt en rekke EU-land i problemer i forhold til nasjonale utlendingslover:

»Jeg forstår ikke den opfattelse, der åbenbart er opstået i den danske debat af, at kommissionen bare hænger Danmark til tørre i den her sag. Det kan jeg godt garantere, at det er en forkert udlægning«, siger Faull efter flere presseforlydender om, at kommissionen ikke vil hjælpe Danmark:

»Tværtimod arbejder vi intenst på at finde løsninger. Det er ikke bare et dansk problem. Det er et europæisk problem at finde ud af, hvordan Metockdommen skal tolkes og efterleves. Vi har kontakt til en række andre medlemslande, der ligesom Danmark påpeger problemer i forhold til deres udlændingelovgivning«, siger generaldirektøren.

Et meget vigttigt fremskridt

Jonathan Faull oplyser, at kommissionen i løbet af kort tid vil indkalde repræsentanter for samtlige medlemslande for at diskutere, hvordan sammenstødet mellem EU’s regler om opholdsret og national immigrationspolitik kan løses.

»Jeg regner faktisk med, at vi kan gøre et meget vigtigt fremskridt allerede inden mødet mellem EU’s justits- og indenrigsministre om tre uger, hvor den danske minister vil fremlægge sagen«.

Politiken: EU hjælper Fogh i sag om udlændinge

Tusen takk til Eirik2 for «ufrivillig» tips.