Den danske regjeringens beslutning om å gjeninnføre grensekontrollen mot Sverige og Tyskland har vakt voldsom irritasjon i EU-kommisjonen. Kommisjonen utber seg en forklaring og har på forhånd gjort det klart at den vil bekjempe ethvert forsøk på å omgå eller utvanne Schengen-samarbeidet.

«Det må være klart, at kommissionen hverken kan eller vil acceptere noget som helst forsøg på at skrue EU-traktaten tilbage,» siger EU-talsmand Pia Ahrenkilde Hansen.
Tysk skepsis

Også Tysklands udenrigsminister Guido Westerwelle er kritisk. Han kalder Schengen-aftalen for «et væsentligt resultat» for bevægeligheden i Europa og fastslår, at den frie bevægelighed ikke kan diskuteres.

Den tyske EU-politiker Alexander Alvaro (FDP) siger ligeud, om Danmark med grænsekontrol-aftalen fortsat kan være med i Schengen-samarbejdet.

«Når den danske regering lader sig presse så voldsomt af højrepopulister, at man trækker øksen mod en af de europæiske grundrettigheder, så kan man stille sig spørgsmålstegn ved Danmarks medlemskab af Schengen-området,» siger Alexander Alvaro til Tagesspiel.

EU-kommisjonen uttrykker særlig bekymret for at grensekontrollen vil begrense fri bevegelse av personer og fri transport av varer, som begge regnes for grunnleggende EU-rettigheter.

I forrige uke ble det kjent at mens den franske og den italienske regjeringen samt Nordisk Politiforbund ba EU-kommisjonen om å revidere Schengen-avtalen for å få tilbake grensekontrollen i EU, planla EU-parlamentet å utvide Schengen-området med Romania og Bulgaria.

Bakgrunnen for det Nordiske Politiforbundets utspill var at personer fra de baltiske landene Estland, Latvia og Litauen står for 80 prosent av den organiserte kriminaliteten som begås i Norden. Det samme gjelder for rumenske statsborgere, som er den raskest voksende kriminelle gruppen i Norge, og i 2009 sto bak hele 80 prosent av vinningskriminaliteten som ble begått i Oslo. Det var særlig eldre mennesker som ble utsatt for pågående rumenere, men også uteliggere fortalte at de ble ranet mens de sov i byens parker og Oslos narkomane rapporterte at rumenske statsborgere solgte heroin på gaten.

I 2010 viste også tall fra Københavns Politi en voldsom stigning i kriminalitet begått av rumenere, som i forveien var overrepresentert på kriminalstatistikkene. Høsten samme år hadde politiet på Nordsjælland så store problemer med kriminelle fra Romania at de ba om om å få en rumensk politimann fast stasjonert.

Den danske regjeringen har allerede sendt EU-kommisjonen en redegjørelse for gjeninnføringen av grensekontrollen, som er ventet iverksatt innen to-tre uker:

Når redegørelsen er gennemgået, vil kommissionen afgøre, om den anser grænsekontrollen for i strid med det grænsefri Schengen-samarbejde.
Pind i centrum i Bruxelles

Grænsekontrollen genindføres skal inden for to-tre uger, lyder det i aftalen. Samtidig medfører aftalen, at Danmark vil arbejde for at få ændret Schengen-reglerne, så medlemslande fremover kan genindføre midlertidig grænsekontrol, hvis der kommer store flygtningestrømme til et land.

Allerede i dag får den danske regering lejlighed til at forklare den nye grænsekontrol-aftale, når integrationsminister Søren Pind går til møde i Bruxelles om flygtningestrømme fra Nordafrika samt om Schengen-samarbejdet.

Her skal han blandt andet mødes med EU’s kommissær for indre anliggende Cecilia Malmström, og Søren Pind var kampklar, da han gik til sit første EU-møde i Bruxelles her til formiddag.
Pind: Aftalen forkert udlagt

«Vi gør vores bedste for at lave tiltag, som vil sikre de bedste sider ved den fri bevægelighed og på samme tid ikke lade kriminelle aktiviteter finde sted,» siger Søren Pind til Ritzau.

Det aktuelle møtet i Brussel er for øvrig sammenkalt for å diskutere Frankrikes og Italias ønske om å åpne for mer omfattende grensekontroll under de eksisterende Schengen-reglene.

Jyllands-Posten: Dansk grænsekontrol irriterer EU

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂