Nytt

En rapport utarbeidet av det britiske overvåkingspolitiet MI5 viser at det er vanskelig å finne noen fellesnevner for folk som blir terrorister. De kommer fra alle typer bakgrunner.

Dette stemmer med tidligere forskning. Det er vanskelig å finne noen bestemte kriterier. Men den britiske rapporten fremstilles som at den «knuser myter» om terrorister, slik Dagbladet og NRKs London-korrespondent Tore Moland formulerte det. De gir inntrykk av at rapporten pulverserer bildet av terrorister, slik at begrepet nærmest fordamper. De vanlige karakteristiska – tilknytning til islam, strenghet og fanatisme stemmer ikke. Men det er å gi rapporten en spin det neppe er dekning for.

The majority of people involved in terrorism in Britain aren’t loners or religious zealots, an intelligence report has suggested, challenging stereotypes of extremists in hopes of better understanding what prompts attackers to strike.

The report by MI5, Britain’s domestic security service, was leaked to the Guardian newspaper, which published details on Thursday. It concludes that there’s no simple method for figuring out who might be involved in terrorist activities.

«Crucially, the research has revealed that those who become terrorists are a diverse collection of individuals, who fit no single demographic profile, nor do they all follow a typical pathway to violent extremism,» the newspaper quoted the report as saying.

UK intelligence report: Terror stereotype wrong