Kommentar

Fremmedfiendtligheten stikker dypt i deler av den norske folkesjela, proklamerer Dagsavisen i forbindelse med skuddene mot asylmottaket på Hvalstad. Og har selvfølgelig rett. Avisens egen redaksjon flommer åpenlyst over av den – mot det for Dagsavisen fullstendig fremmede Fremskrittspartiet.

Mot politiet også, tydeligvis. For til tross for at Dagsavisen i skrivende stund spår at saken blir raskt oppklart – samtidig som detektivene i Dagsavisen med justisminister Knut Storberget på slep praktisk talt har oppklart den allerede – har man åpenbart funnet det best å berede grunnen for fremtidige oppslag i motsatt fall:

Det burde derfor ikke ta lang tid før politiet fanger gjerningsmannen, men det forutsetter at politiet prioriterer etterforskningen.

Akk ja, det var dette med å forutsette at politiet faktisk prioriterer politijobben sin da. Det er nok derfor politiet aldri har 100 % oppklaring på noen områder; de gidder antagelig ikke. De har nok ikke politiarbeid-prioriteringene sine i orden, sånn som menings- og detektivarbeiderne i Dagsavisen har.

Eller herr justisministeren, for den saks skyld, som forøvrig later til å ha fått sommerjobb som etterforskningsteam, påtalemyndigheter, jury og dommere i Dagsavisens lokaler. Også han benytter anledningen til å nevne at han forutsetter at politistyrken han er sjef for organiserer etterforskningen best mulig. Så de som har levd i den fjollete tro at poenget med å ha politi i det hele tatt er at det i utgangspunktet forutsettes at politiet alltid prioriterer politiarbeid – i hvert fall i alvorlige saker – får bare tro om igjen. Selv ikke landets øverste justismyndighet tror det. Og den beste måten for en maktesløs justisminister av kongeriket Norge og Svalbard å rette på eventuelle feil og mangler i den kongelige norske politistyrke på, er selvsagt å appellere til politiets bedre jeg via Dagsavisen.

På et vis er det gode nyheter at politiet på ingen måte forventes å prioritere etterforskning på egenhånd: det finnes en rekke uoppklarte drap, voldtekter og voldssaker i Norge, men nå vet vi (og de fornærmede, samt pårørende) at det ikke er fordi saken rett og slett ikke lot seg oppklare, årsaken er sannsynligvis at politiet ikke prioriterte etterforskningen eller ikke organiserte den best mulig. Det gir håp om en løsning. For eksempel er det fullt mulig at saken kan bli oppklart hvis vi andre prioriterer saken og oversender den til etterforskningsteamet i Dagsavisen og Arbeiderpartiets handlekraftige justisminister.

Jeg skriver «handlekraftig», for i dagens Aftenposten står det å lese at en voldelig og forstyrret mann – med hele 18 forskjellige forhold på rullebladet, hovedsakelig vold, trusler, plagsom atferd og skadeverk – som gikk til angrep på Per Sandberg (FrP og helt fortjent) og Knut Storberget (AP og helt ufortjent) etter angrepet på samme Storberget prompte har fått forbud mot å oppholde seg rundt regjeringskvartalet, Stortinget og Slottet, der for eksempel justisminister Storberget tilfeldigvis vanker. Vi bør følgelig alle være glad på justisministerens vegne, og i det lykkelige øyeblikk se bort fra at de fleste av mannens kriminelle forhold dreier seg om mer eller mindre tilfeldige angrep på folk i det offentlige rom, at PSTs vurdering er at mannen neppe plukker seg ut politikere spesielt og at han fortsatt beveger seg rundt på egenhånd. Nå vet vi at vi i det minste slipper å treffe på den utagerende voldsmannen hvis vi oppholder oss rundt herr justisminister Knut Storberget, i regjeringskvartalet og når vi skal i statsråd på Slottet på fredager.

Men dette var et sidespor – over til viktigere saker. Dagsavisen gjør forresten oppmerksom på at en justisminister normalt ikke pleier å kommentere saker som er under etterforskning av andre etterforskningsteam enn Dagsavisens redaksjon. Men heldigvis gjør han det i dette tilfellet, og det med full rett. For både justisministeren og Dagsavisen har tross alt oppklart saken og utpekt den skyldige for lengst.

Det er Fremskrittspartiets skyld – alt sammen. Og får jeg foreslå Heimevernet og/eller dårlige TrioVing-låser på landets våpenlagre som medskyldige? For ikke å snakke om ordfører i Asker kommune, Lene Conradi? Hva med den norske folkesjelen? Hvis ikke den var så gjennomsyret av fremmedfiendtlighet fra før, så hadde jo ikke FrP eller Conradi hatt noe publikum?

Gjerningsmannen selv? Å gud nei, noe så erkereaksjonært! Naturligvis er det ikke vedkommendes egen feil og eget ansvar – enda jeg tror at dette er første gang jeg har sett norsk venstreside ile til unnsetning for å unnskylde en (eller flere) antatt(e) rasist(er)s gjøren og laden. Det kunne kommet som en overraskelse, hvis det ikke var for at det er større ikke-pressestøttede fisk i det rørte vannet. Når det forholder seg slik kan visst selv en antatt norsk rasist som skyter på et asylmottak og skader mindreårige unnskyldes med andres ikke-pressestøttede synder.

Sånn ellers er jeg personlig svært begeistret for Dagsavisen; det er liksom en egen sjarm og glede ved en selvutnevnt kritisk avis som konsekvent ukritisk benytter seg av enhver ørlille mulighet til å henge ut alt og alle den kritiske avisredaksjonen ikke liker. Så jeg er veldig glad for voldsomme energien kritiske Dagsavisen legger for dagen i både asyldebatt og politivirksomhet.

For hvis Katatrofen inntreffer og FrP tar fra Dagsavisen (som ikke er Arbeiderbladet lenger, slik noen feilaktig tror) pressestøtten, er det nå i aller høyeste grad bevist at Dagsavisens redaksjon har en fortsatt lysende fremtid som henholdsvis asyllobby og privatdetektiver. Og da trenger de verken avis eller pressestøtte, for interesseorganisasjoner blir finansiert over et annet budsjett.

I følge ekte og uttalte interesseorganisasjoner – av den sorten som til daglig ikke ser nesten ut som en kritisk avis – går det visst an å leve rimelig godt av den støtten òg.

Dagsavisens leder: Må oppklares