Tavle

Slik vil han presse Ap om asyl- og innvandring

Vil bruke 1,5 milliarder kroner på flyktninger fra Syria

AUF-leder Mani Hussaini mener hans eget parti i mange år behandlet asylbarna urettferdig. Nå vil han hente 5.000 flyktninger fra Syria. (VG)

Bhatti på pilegrimsferd til Mekka

Arfan Bhatti har reist på pilegrimsferd til Mekka i Saudi-Arabia, opplyser hans forsvarer John Christian Elden til NTB. (Aftenposten)

Over tusen minoritetsungdom må vente et ekstra år på å få ta førstegangstjenesten:

Har gitt opp Forsvaret

PÅ VENT: Tusen minoritetsungdommer som ble nektet førstegangstjeneste ble lovet få behandlet sakene sine på nytt. Et halvt år seinere har ingen av dem blitt sikkerhetsklarert. (Klassekampen)

Utlendingsboom ved valgurnene

Ny statistikk fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at beregnede stemmeberettigede ved høstens kommunevalg er 4.009.200. Det er en økning med 219.000 siden kommunevalget i 2011. – En svært høy innvandring er medvirkende årsak til dette, sier sjeføkonom Terje Strøm i NyAnalyse, som har gjort en analyse av det såkalte elektoratet, som har anledning til å stemme. (VG)

Tvangsekteskap må ut av integreringsarbeidet

I dag har Integrerings- og mangfoldsdirektoratet hovedansvaret for arbeidet med å bekjempe tvangsekteskap. Nå bør det overføres til de som jobber med vold i nære relasjoner, mener forskere.

Forskerne anbefaler at arbeidet mot tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og æresrelatert vold og kontroll flyttes ut av integreringspolitikken.

– Integreringssektoren bør ikke ha ansvar for arbeid mot vold i nære relasjoner innenfor avgrensede befolkningsgrupper.

– Sektoren bør heller bidra med kunnskap om minoriteter, migrasjon og diskriminering inn i det generelle arbeidet mot vold i nære relasjoner, sier Bredal. (Forskning.no)

Hetses til vanlig, i dag ble de hedret

Fritt Ords honnørpris et lyspunkt blant de mange, ubehagelige kommentarene som Fredens Ring-ungdommene møter på gata til vanlig. (VL)

– Mange tør ikke dra tilbake etter terroren

Patricia Kivali Lusigi mener at terroraksjonen i Garissa har bidratt til å forstørre kløften mellom kristne og muslimer i Kenya. (Studvest.no)

Oberst Eriksen handlet ikke på eget initiativ da Norge ble overfalt

«Blücher» ble senket som som følge av at oberst Eriksen på Oscarsborg gjorde det han var pålagt.

Thor Brynhildsen cand.mag, tidligere avdelingssjef ved Forsvarsmuseet. (Aftenposten)

Sier nei til kirke-klokkeaksjoner

Kirkemøtet skjerper reglene og slår fast at ringing med kirkeklokker ikke kan benyttes som aksjonsform eller som støtte til demonstrasjoner.

TRONDHEIM: – Dumt, vi burde kunne bruke kirkeklokkene som man gjorde i gamle dager; for å varsle om fare og alvor. For eksempel i aksjoner om klima, menneskeverd og internasjonal solidaritet, sier Geir Ludvigsen, bispedømmerådsmedlem i Nord-Hålogaland, til Vårt Land.

Sjeføkonom: – En 20-åring som skal ha seg en sportsbil, kan juble

Men det er på høy tid at nordmenn våkner opp og forstår hva lave renter «egentlig» betyr, mener sjeføkonom Jan Andreassen i Eika gruppen. (DN)

Dumpingsjappene kommer

Jeg har sett fremtiden. Den er billig.

Av Asle Toje

Billigsjapper sprer seg som brunsnegler over hele Europa.

Støre vil ikke la seg binde av Stoltenbergs oppfordring om penger på forsvar

Ap-toppen vil ikke love at Norge skal bruke to prosent av BNP på forsvar, slik NATO-sjefen ber om. (Aftenposten)

PST mistenker organisert forskerjuks fra Iran

Politiets sikkerhetstjeneste sier nå at de har eksempler på det de oppfatter som organisert juks fra iranske kunnskapsinstitusjoner som har til hensikt å få iranske forskere inn på spesifikke studier i Norge.

52 iranske forskere kastet ut av PST

Myndighetene frykter iranske forskere og studenter skal få opplæring i Norge som kan brukes til utvikling av masseødeleggelsesvåpen i Iran. Shahin Akbarnejad mener PSTs vurdering av ham er uforståelig.

Krenk – krenkere- krenkest

Begrepsbruken i debatten, hvor det nå går inflasjon i sterke uttrykk som «kneblet» og «krenket», gjør at den polariseres og vi mister essensielle nyanser.

Mariken Lauvstad

Ordinær kvinne (Dagbladet)

Norge trenger NRK

Den unike posisjonen som lisensfinansiering gir, kan og bør brukes til å krenke.

Kjartan Slette (Dagbladet)

Stolt trygdebetaler

Den nakne sannheten

Hvem ble egentlig tatt med buksa nede da Trygdekontoret brukte porno som debatteknikk?

Seltzer har på sin side god erfaring med krenking. Da bandet hans fikk dårlig kritikk i VG, reagerte han med å be publikum på Øyafestivalen å skrike «Fuck VG» i kor, samt å vise fram brennende bilder av avisens plateanmelder. (Dagsavisen)

Skeptisk til å flytte Utenriksdepartementet

Tidligere statsminister Kåre Willoch og tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg er begge kritisk til planene om å flytte Utenriksdepartementet fra Victoria terrasse og inn det nye regjeringskvartalet på Hammersborg i Oslo.(NRK)

Nytt regjeringskvartal kan endre Oslo radikalt • Det høyeste av byggene kan rage 128 meter over bakken

Er skeptiske til makttårn

Bymiljøet rundt det nye regjeringskvartalet kan drukne i høyhus. Det mener kunsthistoriker Espen Johnsen etter å ha sett arkitektenes utkast. (Klassekampen)

Regjeringskvartalets fremtid – Se alle forslagene

Internasjonale topparkitekter med visjonære ideer for nytt regjeringskvartal. (DN)

Nytt regjeringskvartal: – Viktig å unngå festning i sentrum

Ordføreren og byrådslederen mener det er naturlig at det blir høye bygg i det nye regjeringskvartalet. (Osloby.no)

Fortidsminneforeningen håper forslagene kan redde Y-blokken i Regjeringskvartalet

Folkets dom over forslagene til nytt regjeringskvartal er mangfoldig: Fantastisk, trollbundet, New Abu Dhabi, menneskefiendtlig, hastverksarbeid og grusomt. Fortidsminneforeningen mener flere av dem åpner opp for å bevare Y-blokken. (osloby.no)

Frp i fritt fall: Dårligste gallup på nesten 20 år

Det er nesten 20 år siden Fremskrittspartiet har hatt lavere oppslutning på TNS Gallups stortingsmålinger for TV 2. Fremskrittspartiet får bare 8,6 prosents oppslutning i april, en tilbakegang på 2,1 prosentpoeng fra mars. Et valg i dag ville ført til at partiets gruppe på Stortinget ville blitt mer enn halvert.(TV2.no)

Sørafrikansk torpedo forlot Sverige bare timer etter Palme-drapet

– Da jeg så bildene, ble jeg helt kald. (Dagbladet.no)

Hillary Clinton samler feministstøtte • Står på for USAs bedriftseiere

Tung realpolitiker og hauk

2016: Mange jubler over muligheten til å få en kvinnelig president i USA for første gang. Men Hillary Clintons politikk er minst like tøff som de mannlige forgjengernes. (Klassekampen.no)

Fikk Kirkemøtet med seg på søndags-protest

Toppledelsen i Den norske kirke ber regjeringen trekke forslaget om søndagsåpne butikker. (VL)

Rema snapper opp de beste Rimi-butikkene foran nesen på Coop

Siden det ble kjent at Coop ville kjøpe Rimi-butikkene har erkekonkurrenten jobbet febrilsk i kulissene for å snappe de butikkene de kan. Rema bekrefter at de har fått tak i et 20-talls butikker. (Aftenposten)

Regjeringen lanserer nytt veiselskap

Regjeringen lanserer et nytt, statlig veiselskap som skal sørge for at veiutbyggingen i Norge blir billigere og mer effektivt.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen inviterte til pressekonferanse tirsdag klokken 11, der regjeringen lanserte et nytt veiselskap som skal få ansvaret for planleggingen av større veiprosjekter.

Hensikten med det nye selskapet er å gjøre veiutbyggingen billigere og mer effektiv. De fire samarbeidspartiene legger 130 milliarder på bordet slik at det nye selskapet skal kunne planlegge og drifte syv større veistrekninger de neste 20 årene. (Aftenposten)

Tror press endrer biolov

Gentesting av fostre kan bli vanskelig å forby, sier lege og etiker. (VL)

Svømmeopplæring med flytende grenser

Foreldre vil ikke at jenter skal lære å svømme sammen med gutter. – Ugreit, sier fylkes­mannen i Troms. – Greit, sier ­fylkesmannen i Aust-Agder og Telemark. (VL)

– Religion har vikeplikt

Spenningen i religionsfriheten oppstår mellom retten til å uttrykke sin tro og myndighetenes mulighet til å begrense den, mener professor.

– Å anvende menneskerettighetene riktig, betyr å være klok, sier Tore Lindholm, professor emeritus ved Norsk senter for menneskerettigheter.

Dette har aldri skjedd før

2014 markerer et vannskille i norske medievaner.

2014 er det første året der nettavisene har flere lesere enn papiravisene. (DN)

Norsk mediebarometer: Ikke siden 1994 har vi hørt like mye på radio

Nye medietall ble lagt frem tirsdag. Flere bruker Facebook enn e-post på en gjennomsnittsdag.

FM-båndet slukkes i 2017, men radio er mer populært enn før. (Aftenposten)

Tror ikke jobbene kommer tilbake

Statoil kutter, Det norske og leveran­dørene kutter. Olje­professor Klaus Mohn tror ikke oljejobbene kommer tilbake ved neste opptur. DN

Oljeskrellen vil ramme oljeservice enda hardere

Analytikerne tror TGS-varselet bærer bud om enda mørkere tider. DN

Asia i dag: Kinesiske småsparere låner «som gale» for å kjøpe aksjer

Kinesiske småinvestorer står bak den kraftige oppgangen ved børsene i Shanghai, Shenzhen og Hong Kong. Mye av investeringene skjer med lånte midler. DN

Asia i dag: Nytt Kina-sjokk – handelen stuper

Den kinesiske handelen var forventet å stabilisere seg i mars – etter turbulens de siste månedene. Resultatet er i stedet en kraftig svekkelse i handelen med omverdenen.

Kinesiske myndigheter har satt et vekstmål på for landets økonomi på «rundt» syv prosent i år. Dette kan vise seg å bli vanskelig. Selv en syv prosent vekst er den laveste Kina har opplevd på nesten et kvart århundre. DN

Dollar-rallyet: – Verden blir delt inn i vinnere og tapere

En knallsterk dollar er i ferd med å endre vekstbildet i verdensøkonomien.

Handelsvektet er dollaren på sitt høyeste nivå på over ti år. Det fører til at den amerikanske konkurransekraften svekkes kraftig, skriver Bloomberg News. Det gjelder også for land som har låst sin valutakurs til dollaren.

Samtidig blir råvarprisene presset ned, som er negativt for produsentland som Brasil. I tillegg trues fremvoksende økonomier der selskapene tok opp dollarlån da dollaren var svakere.

Mandag koster en dollar 8,13 kroner. DN

Superrikinger vil redde seg selv fra døden

Peter Thiel mener vi bør få mennesker til å leve evig hvis det lar seg gjøre. DN

Når kjærligheten dreper

Ebola er seriemorderen som drepes med såpe, men smitter gjennom kjærlighet. Ane Bjøru Fjeldsæter har skrevet bok om sine erfaringer fra ebola-sykehus. Dagsavisen.

Venstre vil forhandle med Anundsen

Skal justisministeren sende nærmere 300 fanger til Nederland, må han ha Venstre med seg på å endre loven. Da må han gi betydelige gjenytelser, varsler Iselin Nybø (V). Dagsavisen.

Google Loon: Blåser opp luftig nett til 4,5 milliarder fattige

Med titusener av svevende ballonger i stratosfæren skal verdens fattige få ta del i den digitale utviklingen. Drømmen virker overraskende nær virkeliggjøring, takket være Googles hittil helt uhørte teknologi. Aftenposten.

Stortinget diskuterer Svalbards framtid. – Alle er enige om at kulldriften er på vei mot slutten

Miljøpartiet de grønne ber Stortinget om å ta ansvar for Svalbards framtid. Nordlys.no

Tenåringstrass endte på heksebålet

Dårlig vær, nabokrangler og tenåringstrass var nok til at ungjenter ble anklaget for hekseri og brent på bålet i Finnmark.

Da hekseprosessene pågikk for fullt i Europa for drøyt 350 år siden, var det ingen andre steder hvor en større andel av befolkningen ble anklaget for trolldom og hekseri enn i Øst-Finnmark. Forskning.no.