Sakset/Fra hofta

Rollback: de homofile er et fristende mål for de som ønsker å skape en verdikonservativ allianse mellom kristne, muslimer og intellektuelle forkjempere for et «nytt» Europa. Det er ikke første gang i historien at kamp mot en svak gruppe er kittet som skaper en ny konstellasjon. En felles fiende gjør underverker.

Det var med stor forbauselse at jeg hørte en av Vestens ledende intellektuelle, Ian Buruma, si på et CULCOM-seminar på Blindern torsdag, at vi må godta at det finnes grupper som har negative oppfatninger om homofile.

Violence against gays is a matter for the police, but the fact that there aree groups with different opinions about gays should not in itself be a reason to panic.

The idea that muslims will change life of Europeans gays sounds farfetched.

Buruma mente det var en politisak når folk ble slått ned på åpen gate, men de må få lov til å mene at homofili er synd. Forsøk på å forklare at muslimsk antipati gikk lenger enn som så, falt ikke spesielt heldig ut. Offentlig forsvar for dødsstraff er opphisselse til hat, men ellers syntes Buruma å mene at muslimene må få ha sin antipati. Forsøk på å forklare sammenheng mellom holdninger hjemme privat og fiendskap mot homofile på skoler, arbeidsplasser og det offentlige rom, ble heller ikke møtt med særlig forståelse. I essens sa han at folk må få ha sine fordommer og at staten ikke skal bry seg.

I mine ører lød det som en grov undervurdering/neglisjering av trusselen mot en sårbar gruppe. Fordi homofili fortsatt vekker motvilje og antipati i den innfødte befolkningen. Her har kristenfolket lite å være stolt av. Et aktuelt eksempel er en populær sanger i Misjonssambandet, Arnfinn Nordbø, som har kommet ut av skapet. Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Han skriver i et innlegg i Vårt Land.

Jeg har fått hundrevis av meldinger med typisk innhold at jeg lever i synd, er unaturlig, syk, må helbredes, skal være glad for at familien min i det hele tatt vil se meg, at jeg burde skamme meg, at jeg går til helvete (mange som sier det), at djevelen har tatt bolig i meg, at det er Satan som snakker og ikke jeg, at jeg må omvende meg, at barna deres ikke vil møte meg, at jeg ikke får møte barna deres sammen med Bjørnar osv…. De fleste nøyer seg med å si at jeg lever i synd, må omvende meg, ellers havner jeg i helvetet. Jeg kan ikke gå nærmere inn på hvem og nøyaktig hvor mange som har sagt ting som at de skulle likt å sett meg død. Nettopp fordi i meldingene står det ting som: «Der e MANGE som ønske deg død og at du ska brenne i helvete…» «FAMILIEN og FLERE har lyst å komme med drapstrusler….» «NN og NN pluss familien skulle helst sett deg død, vi skjemmes over din eksistens.» Så å gi noe nøyaktig tall er dermed vanskelig. I tillegg har jeg hørt fra nær omgangskrets at det var bedre jeg var død enn homofil. Det ville vært bedre å høre for 3 år siden at jeg va død, enn at jeg var homofil. Altså «bedre død enn levende».. Dette kommer altså i tillegg til meldinger med innhold som nevnt ovenfor.

– Mvh Arnfinn

Det ligger an til et guffent klima hvis disse kreftene slår seg sammen og kan gjøre det under dekke av en legitim grunn: som forsvar for verdikonservatisme.

Dette blir nok en test for venstresiden, som har reagert på refleks når høyresiden har gått inn for verdikonservatisme. At en liberaler som Buruma ikke ser noe problematisk med homofobien sier meg at vi går andre tider i møte.

Det er noe av samme stemningen som Dag Solstad ga uttrykk for: dette evinnelige gnålet om ytringsfrihet. Nå er man lei av frihet, for de vet hvem det går ut over!! Som Solstad sa: «og det før det var en eneste imam i landet».