Sakset/Fra hofta

Barack Obama underkastes grundig granskning. Det samme gjør hans rådgivere. En av de fremste er Samantha Power, forfatter av boken om folkemord i det 20. århundre. «A probleem from hell». Hun er menneskerettsaktivist og har gitt drøssevis av intervjuer. Alt hun har sagt og skrevet granskes nå med lupe.

Haaretz-kommentator Shmuel Rosner møtte Power. Er Obama å stole på for Israel? Er Power? Alt som kan vris på eller trekkes i tvil, blir betvilt. Det er ikke lett å forklare hva man mente for flere år siden, som respons på en spesifik situasjon.

Power skal forsikre kritikere på høyresident at Obama er patent, og at Israels sikkerhet er i gode hender. Men det er alltid noe å hefte seg ved, og presset er større enn noen gang. Obamas enorme suksess bidrar kanskje i seg selv til en viss frykt. Han er noe nytt, hva står han for?

She came to New York to launch her book, fresh off the press, about Sergio Vieira de Mello, a Brazilian diplomat with the United Nations who spent years tackling various humanitarian crises, until he was killed in Iraq in 2003. She opens the conversation with a reference to this book, which her critics now quote. De Mello was in Lebanon in 1982 when Israel started the Lebanon War, and didn’t like what he saw. She quotes him, among other things, calling the Israelis «bastards.» She says the book depicts its subject’s thoughts, not her own. But «the book is now used to attack me.» For example, because of the following paragraph: «The Security Council were not prepared to deal with the gnarly issues that had sparked the Israelis’ invasion in the first place: dispossessed Palestinians and Israeli insecurity.»

Obama`s top adviser says does not believe in imposing a peace settlement