Kommentar

En 23-årig student ved Pace University i New York ble arrestert fredag for ved to anledninger å ha kastet en Koran i toilettet. Han er tiltalt for to alvorlige forbrytelser – begge under hat-kategorien. Noen mener NY-politiet følger sharialover. Gjør de det?

Nettstedet Little Green Footballs og Fjordman skriver at dette er eksempler på tankepoliti. De henter bilder fra Sovjetunionens dager. Er det relevant? Først storyen slik den gikk på AP:

NEW YORK (AP) _ A 23-year-old man was arrested Friday on hate-crime charges after he threw a Quran in a toilet at Pace University on two separate occasions, police said.

Stanislav Shmulevich of Brooklyn was arrested on charges of criminal mischief and aggravated harassment, both hate crimes, police said. It was unclear if he was a student at the school. A message left at the Shmulevich home was not immediately returned.

The Islamic holy book was found in a toilet at Pace’s lower Manhattan campus by a teacher on Oct. 13. A student discovered another book in a toilet on Nov. 21, police said.

Muslim activists had called on Pace University to crack down on hate crimes after the incidents. As a result, the university said it would offer sensitivity training to its students.

The school was accused by Muslim students of not taking the incident seriously enough at first. Pace classified the first desecration of the holy book as an act of vandalism, but university officials later reversed themselves and referred the incident to the New York Police Department’s hate crimes unit.

Det er Fjordman som sier historien er Kafka-aktig og minner om Sovjetunionen. Shmulevich har vært avbildet, og moren intervjuet foran rettslokalet. Han risikerer hevnangrep, skriver Fjordman.

Little Green Footballs er like opprørt:

Outrage of the Week: Arrested for Desecrating a Koran

This is completely insane.

It’s now officially a mindcrime in the United States to violate Islamic law. At Pace University, a man has been arrested and will face «hate crime» charges for throwing a Koran into a toilet, after the university caved in to demands from Muslim students:

De har flere oppslag om saken og kaller den et eksempel på «nauseating dhimmitude». Er den det?

Det er tydelig at noen gjerne ser en replay av karikaturstriden. Men den oppsto spontant. Denne episoden virker arrangert. Schmulevich ville at noe skulle skje. Det skjeddee ikke noe første gangen en Koran ble funnet i toilettet. Universitetsledelsen skrev den på kontoen for vandalisme. Men da det dukket opp en ny Koran i toilettet gikk alarmen. Da hadde muslimske studenter forlangt tiltak.

Man kan sikkert finne punkter å sette fingeren på, men hovedsaken er at noen bevisst har forsøkt å fremprovosere en situasjon. Det virker ytterst tåpelig, og det får slett ikke den sympati og forståelse som Jyllands-Posten fikk.

Slike ting kan ikke regisseres. De oppstår når folk gjør noe av «rent hjerte». 23-åringen i New York leker. han er ikke kunstner, skriver ikke noe verdifullt. Det eneste han kan gjøre er å ødelegge en hellig tekst og kaste den i do. Det kan hvem som helst gjøre. Det påkaller ingen sympati. Det viser heller ingenting. Selvfølgelig blir muslimske studenter oppbrakt. Men det visste «man». Er meningen å tvangsreformere muslimer ved hjelp av stunts? Eller er det å fremprovosere konfrontasjoner? I begge tilfeller opptrer man uklokt.

At folk som ellers har interessante poenger velger å kaste seg på og gå god for denne aksjonsformen er nedslående. Det tyder på at man har mistet perspektivet, og sansen for proporsjoner. Det å slenge rundt seg med uttrykk fra sovjettiden og snakke om dhimmitude er med å devaluere ord og uttrykk. Dessverre ser vi en utvikling hvor det virker som om noen ikke har tid til å vente, men selv må ta initiativ og drive «prosessen» fremover. Skal det være anskuelsesundervisning? Det sier dessverre mer om at de selv har manøvrert seg inn i en bakevje.