Kommentar

Norske aviser er selektive i dekningen av Muhammed-tegningene. Reportere uten Grenser støtter Jyllands-Posten og sier Danmark har opptrådt beundringsverdig som ikke har bedt om unnskyldning.

»Der er kun to grænser for ytringsfriheden. Man må ikke udtrykkeligt opfordre til vold, og man må ikke bringe injurierende personlige angreb. Sker det, kan de forurettede gå til domstolene,« siger formanden for RSF, Robert Ménard.

Han henviser til fast retspraksis ved Den Europæiske Menneskeretsdomstol, hvor talrige afgørelser har vist, at ytringer eller tegninger, der er chokerende for et flertal, falder inden for lovens rammer.

»Jeg er selv katolik, og jeg kan ofte være imod karikaturtegninger af Jesus eller paven. Men det er prisen for at leve i et demokrati, hvor ytringsfrihed er en af grundpillerne. Man skal acceptere at være chokeret,« siger Robert Ménard og fortsætter:

»Jeg forstår også, at muslimer føler sig chokeret over tegninger af profeten. Det har de ret til, men de kan ikke tvinge andre til at have samme holdning. Det er ikke deres afgørelse, hvad en avis i et ikke-muslimsk land skal trykke. De fleste folk taler altid pænt om ytringsfrihed, men mest når det passer deres egne interesser.«

Journalister støtter Jyllands-Posten