Kommentar

»Den danske statsministers svar til ambassadørerne bør være et eksempel for alle andre europæiske ledere. Statsministeren fortæller klart og tydeligt muslimerne, at ytringsfriheden er afgørende for et frit samfund, og at en statsminister i et frit samfund hverken kan eller vil regulere, hvad aviser gør og ikke gør. Og at han gør en særlig pointe ud af at forklare dette til ambassadøren fra Tyrkiet – der søger optagelse i EU – er udtryk for ægte statsmandsskab,« siger Ali.

Hun mener, at det var rigtigt af Jyllands-Posten at bringe tegningerne af den allervigtigste person i islam, profeten Muhammed, og hun opfordrer medier i alle andre europæiske lande til at gøre noget lignende.

»Det er nødvendigt at provokere muslimernes forhold til Muhammed, for ellers får man aldrig skabt en nødvendig dialog med muslimer om det helt centrale spørgsmål: Mener I virkelig, at profeten Muhammed er fuldstændig ufejlbarlig, og at enhver muslim i Europa i 2005 skal følge præcis den levevis, profeten havde for 1.400 år siden, sådan som islam foreskriver det? Provokationen er nødvendig for at vække debatten,« siger Hirsi Ali.

Det er sagtens et poeng at Tyrkia har protestert mot tegningene. Ayan Hirsi Ali får frem hensikten med en provokasjon: at det ikke er for provokasjonens skyld. Den vinkelen valgte Uffe Ellemann Jensen da han syntes Jyllands-Posten hadde opptrådt barnslig. Ellemann Jensen er partikollega av statsministeren, så her har det vært et generasjonsskifte.

Tegningene av Profeten, som startet som en symbolsk markering fra avisen, har nå blitt en internasjonal story.

Apropos mot: Da den norske utenriksministeren skulle kommentere Irans trussel om å svi av Israel, sa han at uttalelsene var «urimelige» og «et brudd på folkeretten». Ikke spesielt modig, vil vi si.

Islam-kritiker: Nødvendigt med provokationen