Kommentar

Den danske forfatter Henrik Nordbrandt, som har bodd mange år i Tyrkia, sier han forsvarer Jyllands-Postens rett til å trykke Mohammed-tegningene. Han er skuffet over at ikke flere forfattere har støttet avisen.

»Det kan godt være, at Rushdies «De sataniske vers» er et større kunstværk end Muhammed-tegningerne, men det har intet med sagen at gøre. Jeg er forundret over mange intellektuelles reaktion og deres mangel på opbakning til Jyllands-Postens ret til at trykke tegningerne. Jeg bakker 100 pct. op om dem og mener, at de var nødvendige for at få konflikten om ytringsfriheden frem i lyset,« siger han.

Da han første gang så tegningerne, var han knap så positiv. Han betragtede dem som en unødig provokation, men efterhånden som debatten udviklede sig, og trusler, flag- og ambassadeafbrændinger blev en del af virkeligheden, ændrede han syn på sagen.

»Jeg har det jo meget svært med islams totalitære form, og efterhånden som jeg så reaktionerne, stod det klart for mig, at tegningerne tjente et formål og havde deres klare berettigelse, fordi de netop sætter fokus på vores meget forskellige opfattelse af individets frihed, og hvor vi står i forhold til den. På den måde har tegningerne åbnet vores øjne for en grundlæggende konflikt,« siger han.

Jp