Kommentar

I et intervju med Politiken sier redaktøren for Jyllands-Posten Carsten Juste at billedstormerne har vunnet. De har utløst så mye hat og trusler at ingen vil våge å tegne Muhammed de nærmeste tiår, sier han. Er det riktig?

»Det er nærmest med et hjertesuk, at jeg siger, jamen de har jo vundet. Frygten for at udløse de ting, vi har set: dødstrusler, folk der brænder Dannebrog af nede på Vestbredden, det er jo forfærdeligt. Hvis man skal se helt nøgternt på det, så har de sgu’ da vundet«.

Ytringsfriheden indskrænket
Vil I selv begå selvcensur?

»Det her er jo ganske usædvanligt. Jeg tvivler på, at Muhammed vil blive karikeret herhjemme inden for den næste generation. Der er kommet en indskrænkning i ytringsfriheden«.

Hvis de har vundet, hvad betyder det så for jeres fremtid på Jyllands-Posten?

»Jeg vil hellere sige, hvad betyder det for Politikens fremtid og alle mulige andre avisers fremtid. Det betyder, at der er visse ting, man for fremtiden ikke kan gøre. Man kan ikke tegne karikaturer af Muhammed. Nu må man jo så sætte store plakater op inde på redaktionerne: ‘Husk nu, at vi ikke må bringe karikaturer af Muhammed eller i øvrigt fornærme islam’. Det vil være en meget kraftig indskrænkning af ytringsfriheden«.

Juste er glad det nå er andre aviser rundt om i Europa som trykker tegningene. Men det har tatt fire måneder. Hvis et stort antall aviser hadde gjort det samtidig, ville det tatt luven fra billedstormerne. De ville fått for mange motstandere, og skjønt at dette var en overmakt. Dessverre skjedde ikke det, sier Juste. Han har ikke problemer med å si at han aldri villet trykket tegningene hvis han hadde visst hva som kom.

Jyllands-Postens redaktør: »De har vundet«