Kommentar

juergenchrobog.jpg

Har man et krav man vil ha innfridd, er det mest effektive å ta gisler, fortrinnsvis vestlige. Det sikrer maksimal presse. Kidnappinger har sikkert vært et benyttet pressmiddel tidligere. Men
praksisen ser ut til å spre seg.

Irak er spesielt. Men metoden ser nå ut til å spre seg til Gaza. Samtidig ble en tidligere tysk viseutenriksminister og hans familie tatt som gisler i en lokal feide i Jemen. Det må kunne betegnes som spesielt. Han var der på myndighetenes invitasjon og de greide ikke beskytte ham.

Chrobog, 65, was deputy foreign minister in then-Chancellor Gerhard Schroeder’s government, which left office in November, and previously served as Germany’s ambassador to the United States. He was on a private trip to Yemen at the invitation of the former Yemeni ambassador to Germany, German government officials said on condition of anonymity.

In Berlin, the German Foreign Ministry said the family, which had been touring Yemen since Dec. 24, had disappeared and it was not clear if they had been kidnapped.

The five, who were all members of one family, were traveling as part of an organized trip to Yemen when their vehicle «was delayed,» Foreign Ministry spokesman Martin Jaeger said. The tour operator reported them missing, he said.