Jonas Gahr Støre og Erik Solheim er døpt jedi-ridderne, et begrep som heller ikke er ueffent på sjefen deres. Nå har jedi-ridderne gått på sitt første nederlag. Ivan har gnudd nesa deres ned i skitten.

Jedi-ridderne er pene, velmenende og dyktige. Men i likhet med andre pene mennesker forventer de at også andre holder seg til spillereglene.

Hva skjer når de møter noen som ikke gjør det?

Da later jedi-ridderne som om det var noe helt annet som foregikk, som at russiske myndigheter er helt enig med de norske i at de ikke tolererer fiskefusk, eller at det ikke har vært noen diplomatisk episode, at norsk kystvakt har opptrådt håndfast osv.

Jo sterkere dementiene er, som ved Espen Barth Eide, jo sterkere vokser mistanken om at det forholder seg stikk motsatt. Har man opptrådt resolutt, trenger man ikke ta i så knokene hvitner. Action speaks louder than words.

Stormen var fikenbladet som skjulte unnvikelsen.

Jedi-ridderne hadde knapt fått satt seg i salen før russerne slo til. Stoltenberg står i Stortinget og leser opp at arbeidet i nordområdene blir viktigste satsingsområde. Det gjør også samarbeidet med russerne. Samtidig som to norske inspektører sitter som gisler om bord på et russisk fartøy. Action speaks louder… Det var ingen innskytelse som fikk kapteinen på «Elektron» til å endre kurs. Det var etter instruks ovenfra, og den var høyst sannsynlig klarert med myndighetene.

Høyt spill i nord

Både fiskebaronene og oljemafiaen har samme interesse i nord: størst mulig handlingsrom. Russerne trenger norsk teknologi og investeringer. Derfor må nordmennene ydmykes, til de underkaster seg frivillig. Det er Stoltenberg i ferd med å gjøre. Dvs. han forbereder underkastelsen ved å insistere på at intermessoet på havet var en isolert hendelse.

John Kristen Skogan er den eneste som tør antyde at dette er et spill for å teste norsk vilje, og at det kan bli enda tøffere neste gang. Hvis nordmennene også neste gang bakker ut, er slaget tapt for godt.

Gahr Støre fortsetter strutsepolitikken ved å si at fiskeriforhandlingene som begynner idag, ikke har noe med gisseltakingen og selvtekten å gjøre. Han dekker over deres maktdemonstrasjon, men avdekker samtidig egen avmakt. Akkurat som russerne ønsker.

De menneskene som styrer Russland i dag, lever etter maksimen: I’ll make you an offer you cannot refuse.

Folk som ypper seg våkner opp med hodet av yndlingshesten i senga.

Mikhail Khodorkovskij var en av verdens mest vellykte forretningsmenn, og eide og ledet Russlands største private selskap. På en stopover i Sibir ble han tatt av væpnet politi og kjørt bort i en svartemarje. Det blir lenge til han slipper ut. Makten i Russland er noe annet enn i Norge.

Norge er selvbestaltet stormakt i nord. Gahr Støre og Stoltenberg er blitt overkjørt for åpen scene. Det har «alle» gutta i gata merket seg.

Jens nølte ikke med å fortelle George W. at de norske gutta skal ut av Irak-koalisjonen. Nå følger Enduring Freedom. Hørt uttrykket «There is no free lunch»?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.