Som Jonas Gahr Støre har sagt: Vi får ikke gjort noe med geografien, Russland ligger der det ligger. Vi må leve med det og innrette oss deretter. Det har vært den innlysende konklusjonen. Men nå synes den linjen å være forlatt. Russland trekker konklusjonen: Norge opptrer bevisst provoserende og skaper «bevisst fiendtlighet til Russland».

Dette er alvorlig. I skyggen av krigen har norske myndigheter lagt seg på en kurs som skaper fiendskap mellom Norge og Russland. Dette kan påføre relasjonene varig skade, og Russland signaliserer at selv om krigen skulle være over i overskuelig fremtid, vil ikke provokasjonene bli glemt.

– Den 13. april 2023 tok norske myndigheter nok et provoserende og uvennlig skritt mot landet vårt ved å erklære 15 ansatte ved den russiske ambassaden i Norge for «persona non grata», heter det i en melding fra russisk UD.

– Vi ser på denne avgjørelsen som en bevisst oppisking av fiendtlighet mot Russland. Det fremsettes ingen spesifikke beskyldninger mot russiske diplomater, heter det videre. (NTB)

Én ting er å være flinkeste gutten i klassen i dialog og bistand. Noe annet er å være flinkest i innføring av sanksjoner, bryte forbindelser og isolere en stor nabo. Når dette også rammer diplomatene i et omfang vi knapt har sett maken til, er det ikke rart at russerne reagerer.

Norske medier får også sitt pass påskrevet fordi de har bidratt til å piske opp stemningen.

Under den kalde krigen ble skritt overfor Sovjet tatt på alvor, og utvisninger var store saker. Nå når vi har en varm krig, er utraderingen av de diplomatiske forbindelsene mellom Russland og Norge en sak som ikke synes å affisere hverken mediene eller de politiske miljøene. Søreide slutter helhjertet opp om Huitfeldt. PST sier at faren ikke er over.

En konkret næringslivsleder hadde flere møter med russiske representanter, og på bakgrunn av det ble de utvist. Det var i det minste en konkret henvisning. Men 15?

Er Norge i ferd med å komme inn i et annet sikkerhetsregime diktert av amerikanske interesser? De tonene vi nå sender ut, er helt fremmede for norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk. Om noe har norsk politikk vært for hensynsfull og forståelsesfull overfor Moskva. Nå har vi svingt 180 grader, og det skjer samtidig med at amerikanerne får egne baser fire steder i Norge.

I bakgrunnen spøker Nord Stream. «Chatten» om hvem som sto bak, stilner ikke. Mange har for lengst konkludert med at amerikanerne sto bak. Trump sa også det. Nordmennene spilte en sekundær, men viktig rolle.

Moskva sier at Norge er blitt en fiendtlig nasjon. Hvem skulle trodd at forsvarsløse Norge skulle begynne å utfordre naboen i øst?

Det er helt uvirkelig, og det er farlig.

Er det selvsikkerheten ved Finlands inntreden og vissheten om at alle samles i EU og Nato som gjør at selvsikkerheten øker og blir til arroganse?

I så fall tar man uten å blunke med på kjøpet at spenningen i nord vil øke.

Russerne har varslet: Dere vil få svar.

Vi snakker ikke lenger om at forholdet mellom Norge og Russland har lidd et tilbakeslag. Vi snakker om at vi har gått fra nabo man ønsker å leve i fred og fordragelighet med til fiende.

Ringer det ingen klokker? Burde ikke utenriksministeren gitt en redegjørelse til Stortinget om et så dramatisk skritt?

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.