Bilde: Jonas Gahr Støre i Thomas Knarviks strek: «Jeg har en høyere moral» eller er den bare lettere?

Jonas Gahr Støre gjorde seg som utenriksminister. Han var egentlig ikke politiker, men super-diplomat utstyrt med teflondrakt av mediene, som elsket en dux.

Da han ble helseminister ble han tynnere i håret. Det var politikk på alvor. Sykehjemsplasser er ikke så sexy som å jette verden rundt. Den amerikanske ambassaden skrev i en rapport at Gahr Støre tror han er smartere enn alle andre.

U.S. Secretary of State Hillary Clinton meets with Norwegian Foreign Minister Jonas Gahr Stoere at the State Department in Washington January 10, 2012. REUTERS/Kevin Lamarque (UNITED STATES – Tags: POLITICS)

Man skulle tro det var Gahr Støre som var verten. Secretary Clinton ser ikke helt fornøyd ut. Det er hennes kontor!

Mediene heier på Gahr Støre foran valget. Men de skulle gjerne hatt en kandidat med mer futt i. Det er tamme greier Gahr Støre leverer. Han risikerer å gå inn i historien som den som forberedte grunnen for Norges første partilederkandidat med innvandrerbakgrunn.

I dag har han et innlegg i Aftenposten som er oppsiktsvekkende dårlig: Veier fra Roma.

EU faller fra hverandre, men Gahr Støre velger å legge vekt på det positive: At EU får medlemsland i ulike hastigheter. Han vil ha Norge med i den puljen som passer oss best, kanskje flere? Hvis vi først går inn i den minst forpliktende kan det være vi klatrer oppover i andre? Smart, ikke sant?

Eller flau bris.

Gahr Støre har et kort i ermet. Nordområdene og han har gjemt det langt ned i artikkelen: Samarbeid i nordområdene, med Tyskland på laget, som motvekt til russerne.

Det er ganske sleipt i en situasjon hvor Russland fører krig i Øst-Ukraina og fortsatt underlagt sanksjoner. La oss heller ikke glemme at Jens Stoltenberg er NATOs generalsekretær. Gahr Støre kan ikke være for eksplisitt, men det han skriver er tydelig en invitt:

Vi ser også tegn til tettere regional samordning mellom land i EU. Det synes i sør, det synes i øst og det synes mellom de statene som i 1957 grunnla EU. Hva med nord? Også landene nord i Europa, med Tyskland som den sterkeste aktøren, har felles interesser av fordypet samarbeid med konkrete mål. Det gjelder innen områder som utdanning, forskning, miljø, forsvar og nye transportløsninger, og det gjelder holdningen til Russland i området rundt Østersjøen og i Arktis. Også Storbritannia vil ha interesse av å delta i et slikt samarbeid.

Dette er svært tåkete. Samarbeid i Østersjøen? Nå Baltikum og Polen ser med den største skepsis på alt Putin foretar seg? Hvem skulle Norge i så fall samabeide med?

Gahr Støre virker å lide av en virkelighetsfornekting. EU og Europa befinner seg i dyp politisk krise og Gahr Støre snakker om mulighetene:

Utenrikspolitisk vil Norden få nye muligheter i et Europa-samarbeid i ulike hastigheter og med sterkere regioner.

Det eneste kortet han kan spille er anti-Trump-kortet. Det funker alltid. Gahr Støre slår en flau vits om at man ikke blir great again av å stenge seg inne.

Er dette vår fremtidige statsminister?

 

U.S. Secretary of State Hillary Clinton (R) walks with Norway’s Foreign Minister Jonas Gahr Stoere after their meeting at the State Department in Washington August 12, 2011. REUTERS/Yuri Gripas (UNITED STATES – Tags: POLITICS)

Gahr Støre den gang han kunne bære en dress. Men var det alt han kunne?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.