liao.gif

Kinesiske myndigheter trodde de gjorde noe smart da de inviterte Taiwan-kjendisen Li Ao til å reise rundt på kinesiske universiteter. Li støtter gjenforening med Kina, og Beijing regnet med god PR. Men de hadde forregnet seg. Det burde CV-en til Li ha fortalt dem.

Han er et multitalent, har sittet flere år i fengsel for sine meninger, er satiriker, og har faktisk vært nominert til Nobelprisen i litteratur. En mann for sine meninger, med andre ord.

Li var formelt gjest hos den Hongkong-baserte TV-kanalen Phoenix. Hans tale til studenter ved Beijing-universitetet ble sendt live sist onsdag. Det var en mulighet Li ikke kunne la gå fra seg.

Han sa at ytringsfrihet er det mest dyrebare som finnes, og noe regjeringer frykter mer enn noe annet. For å kvele den setter de inn stridsvogner og soldater. Alle i salen forsto hva han snakket om. Det var en skandale, men umulig å gjøre noe med der og da.

In a no-holds-barred speech and question-and-answer session at Peking University on Wednesday, Li told students they needed to be wise when they strove for free speech because governments have tanks and machineguns and no qualms about crushing dissent.
He made no mention of the student-led Tiananmen Square pro-democracy protests, crushed by tanks and soldiers armed with machineguns on June 3-4, 1989, but the implication was clear.

His unorthodox style was an eye-opener for most Chinese, accustomed to staid, choreographed speeches by their leaders.
«I think the society there is more open than ours and has more freedom of speech,» said Liu Mengxi, a physics freshman. (reuters)

Sensuren fjernet øyeblikkelig talen fra internett. Men debatten om den fortsatte. Det er tydelig at satire er et språk myndighetene har vanskelig for å takle.

De turde ikke avlyse turneen, og fredag talte Li til studenter ved Tsinghua-universitetet. De hadde fått med seg skandalen i Beijing. Li sa ikke noe kontoversielt, men kunne ikke dy seg, og sa flere ganger henvendt til styreformannen for Phoenix-kanalen, som satt i salen: – Holder jeg meg innenfor?

Til stor latter fra studentene.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂