Kommentar

Fem menn er pågrepet i Pakistan etter å ha torturert og voldtatt en gift kvinne. De fem voldtok kvinnen for å gjenreise æren. Kvinnen har en fetter som har hatt et forhold til en kvinne, hvis familie misliker relasjonen.

Faren til kvinnen er en av de pågrepne.

De anklagade säger att de genomförde detta fruktansvärda dåd som en hedershandling, sade polisen på onsdagen.

Brottet ägde rum i juni i provinsen Punjab, där en annan gruppvåldtäkt, utförd på order av ett byråd, har skapat en proteststorm både i Pakistan och utomlands. Den kvinna som då våldtogs har drivit fallet ända upp till högsta juridiska instans, som för närvarande behandlar fallet.

Hundratals kvinnor våldtas och dödas varje år i Pakistan av män, enligt rapporter från människorättsorganisationer. Men många våldsdåd kommer aldrig till polisens, domstolarnas eller allmänhetens kännedom.

President Pervez Musharraf, som har försökt att framhålla Pakistan som en återhållsam och modern muslimsk nation, fördömde så sent som förra veckan våld mot kvinnor och lovade att hans regering ska skipa rättvisa.(tt-reuters)