Bombene som gikk av i Teheran og Ahvaz fikk mest oppmerksomhet, men det spørs om ikke den beskjedne kvinnedemonstrasjonen for reelle rettigheter var mer betydningsfull.

Det er første gang kvinner har våget å demonstrere i Iran siden revolusjonen i 1979.

The protest was the first public display of dissent by women since the 1979 revolution, when the new regime enforced obligatory veiling. «We are women, we are the children of this land, but we have no rights,» they chanted. More than 250 marched outside Tehran University, and about 200 others demonstrated two blocks away after hundreds of riot police swarmed in and barred them from joining the 2_kommentar protest.

Kvinnene utnytter at myndighetene har slakket grepet foran presidentvalget fredag. Men det er tvilsomt om kvinner kommer til å delta i særlig omfang etter at Vokterrådet strøk alle kvinnelige kandidater.

Some 89 women who had registered to run for president were rejected last month on the basis of their sex by the hard-line Guardian Council, dominated by six unelected clerics and six judges. The move was greeted with outrage, leading to at least one call for a boycott, though it was carefully worded.

Noe skjer. Kvinner våget seg for å se annen omgang av fotballkampen mellom Iran og Bahrain onsdag. Men de måtte slåss med vaktene. Etter revolusjonen ble det forbudt for kvinner å se spillet på nært hold.

A group of women activists found the courage to force their way into the stadium to watch a soccer game between Iran and Bahrain on Wednesday for the first time since the Islamic Revolution banned women from watching games at the stadiums. For four hours, they carried signs that read, «My right is also human rights,» and «Freedom, justice and gender equality.»

«It wasn’t that the security was not letting us into the stadium because of an order,» said Parastoo Dokoohaki, one the women who was at the protest. «Every single one of them believed it was inappropriate for women to watch the game from up close.»

Authorities were forced to allow the women in for the second half of the game after Ms. Abbasgholizadeh’s leg was crushed under the gate.

Hundreds of Women Protest Sex Discrimination in Iran

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.