Det er ingen tvil om at Abu Ghraib og behandlingen saken fikk, har svekket USAs renommé i verden, både blant venner og fiender.

En menneskerettsaktivist i Dakar peker på akkurat det som Thomas L. Friedman var inne på i går som det mest alvorlige:

«In the world the United States has a moral and political leadership,» said Alioune Tine, a human rights activist in Dakar, Senegal. «If we see torture and ill-treatment by the United States, we think it can give an example to some dictators in developing countries.»

De arabiske avisene skummer over. En egyptisk menneskrettsforkjemper våget å si at dette er praksis i de fleste arabiske land, alle vet det, men ingen nevner det. Uten at det unnskylder noe som helst. Men det sier kanskje noe om at sinnet bunner i en projiseringsmekanisme med mange lag:

«We do not think that a single Arab will believe President George Bush when he says that the torture, abuse and sexual violations committed by his soldiers in Iraq do not represent the United States, or that they are individual actions,» wrote Abdelbari Atwan in Al Quds al Arabi, a London-based Arabic daily. «The torture is not the work of a few American soldiers. It is the result of an official American culture that deliberately insults and humiliates Muslims.»

Det siste er verdt å merke seg: Bildene tas til inntekt for det syn at de representerer hva USA egentlig mener om muslimer.

For USAs tradisjonelle venner er det kanskje behandlingen saken har fått som er det mest alvorlige: For to dager siden hadde Rumsfeld ennå ikke lest rapporten! Den slags nonchalanse går ikke i den situasjonen USA befinner seg i. Det er den samme holdningen Rumsfeld la for dagen da irakerne rev Bagdad fra hverandre. -Slikt skjer!

Bush er sterk på lojalitet og committment, til Saken, men også til medarbeidere. Dessverre er lojaliteten til Rumsfeld feilplassert nå. Han burde la ham gå.

Den som befinner seg mellom barken og veden er partner Tony Blair, som med noen få ord fikk sagt det Bush skulle sagt med en gang:

«The abuse of prisoners, the torture of prisoners, degrading treatment of people in the custody of coalition forces, these things are completely and totally unacceptable,» Mr. Blair said at the joint news conference with Mr. Kwasniewski.

«We went to Iraq to stop that kind of thing, not to do it ourselves,» he said.

Bush’s Words Do Little to Ease Horror at Prison Deeds
By ALAN COWELL

Published: May 7, 2004

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.