State Department fordømmmer overgrepene som er avslørt i et irakisk tortursenter, og sier USA fordømmer all bruk av tortur. Samtidig nekter president George Bush å undertegne Senats-vedtaket som forbyr bruk av harde metoder.

Ved å tillate avvik fra internasjonal rett, samtidig som man hevder å overholde den, vikler man seg inn i selvmotsigelser.

For American officials in Iraq, still laboring under the shadow of the Abu Ghraib prisoner abuse scandal and other allegations of mistreatment of prisoners, the new allegations came at a particularly inopportune moment.
..
A joint statement by the American Embassy and the United States military command called the situation «totally unacceptable» and said American officials «agree with Iraq’s leaders that mistreatment of detainees will not be tolerated.»

The discovery of what appeared to have been a secret torture center created a new aura of crisis for American officials and Iraqi politicians who hold power in the Shiite-led transitional government. For many Iraqis, the episode carried heavy overtones of the brutality associated with Saddam Hussein and his Sunni-dominated government.

Det er noe som heter «guilty by association». Hvis amerikanerne tillot overgrep, hvorfor ikke irakerne? Men hva er da forskjellen på dagens makthavere og Saddam, vil noen spørre.

An Interior Ministry statement said flatly that torture had occurred and that «instruments of torture,» which it did not describe, were found in the building.

The ministry’s under secretary for security, Maj. Gen. Hussein Kamal, was similarly blunt. «They were being abused,» he told Reuters. «This is totally unacceptable treatment and it is denounced by the minister and everyone in Iraq.»

In a CNN interview, he was more graphic. «I saw signs of physical abuse by brutal beating, one or two detainees were paralyzed and some had skin peeling off various parts of their bodies,» he said

Den amerikanske kommandaten som ledet raidet, Horst Kehler, sa de kommer til å slå ned på lignende sentra. Det var etter et møte med USAs ambassadør Zalmay Khalilzad at statsminister Jafaari tok affære.

Innenriksminister Bayan Jabr er en tidligere kommandant for den shia-muslimske Badr-militsen. Han er gjentatte ganger blitt beskyldt for å la militsen infiltrere politiet for å drive selvjustis.

«The alleged mistreatment of detainees and the inhumane conditions at an Iraqi Ministry of Interior detention facility is very serious, and totally unacceptable,» the American statement said.

Torture Alleged at Ministry Site Outside Baghdad

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂