Hilde Henriksen Waage tror fotostuntet der utenriksminister Espen Barth Eide står sammen med datteren av en terrortiltalt palestiner og en plakat med palestinaflagg og teksten «fuck Nato, Israel og kapitalismen» kan få konsekvenser for Norges forhold til Israel.

– For Espen Barth Eide er dette veldig alvorlig. Det er å helle bensin på det israelske bålet, som griper enhver mulighet til å kritisere Norge, sier Waage til VG.

– Norge er ingen hvem som helst i den palestinsk-israelske konflikten. Vi har spilt en rolle i denne i mer enn tretti år. Vi leder Giverlandsgruppen, som er det eneste forumet hvor Israel og Palestina snakker med hverandre, fortsetter hun.

Personen bak plakaten og fotostuntet, Mona Osman (36), sier hun bare mente å være morsom.

– Det lille stuntet med meg poserende ved siden av utenriksministeren, med sterke meninger på plakat mot krigs-institusjonen Nato, en gal stat med navnet Israel og et verdensomspennende økonomisk system som undertrykker nasjoner og folk, skulle i utgangspunktet være morsomt, skriver hun på Facebook.

Kaur la seg flat

Nå ligner dette stuntet på et annet stunt, som leder av Rød Ungdom, Amrit Kaur, kom med i en Tik-Tok-video forrige uke der hun kalt Stoltenberg, Støre, Tangen og Netanyahu for terrorister. På toppen av det hele dro generalsekretær Syver Kleve Kolstad Utøya-kortet. Begge har måtte slette og beklage.

Kaur krøp nok en gang til korset mandag da hun møtte AUF-leder Astrid Hoem i Politisk kvarter.

– Jeg beklager at jeg brukte ordet terrorist om Støre, sa leder Amrit Kaur i Rød Ungdom da hun møtte AUF-leder Astrid Hoem mandag morgen.

– Det jeg har lyst til å beklage nå, er først og fremst at jeg brukte ordet terrorist i omtalen av Støre, Stoltenberg og Tangen. Det var ikke bare dumt og hensynsløst sagt – det er feil og det stemmer ikke, sa Kaur da hun var gjest på Politisk kvarter mandag morgen.

Hoem var skuffet over at Utøya-kortet denne gang ble brukt av en fra venstresiden.

– Vi har hørt det samme fra høyresiden mange ganger tidligere. Nå har vi for første gang hørt det samme fra venstresida, sa Hoem.

Underveis i radioprogrammet ble Kaur konfrontert med et lydklipp av Kolstad, der han uttalte at det er «helt forkastelig» å bruke 22. juli som motargument mot folk som kritiserer Støre. Kaur svarte med å kalle håndteringen av saken «skikkelig dårlig».

Hoem hisset seg opp over at Støre som representerer partiet som ble angrepet, ble assosiert med terroristen som angrep dem, Breivik.

Hun la seg helt flat på generalsekretærens vegne.

– Det finnes ikke noe 22. juli-kort å dra, og det blir helt feil å implisere at det er det, sa Kaur.

Hun anførte at hun var opptatt av å arrestere de som kalte Hamas for terrorister. Derfor burde hun vært på vakt mot å gjøre det samme selv.

Den eneste som fikk beholde stemplet «terrorist» av Kaur var Benjamin Netanyahu.

NTB nevner ikke at faren Walid Osman ble utlevert fra Norge til Frankrike i 2020, under mistanke om deltakelse i terrorangrepet på den jødiske restauranten Goldenberg i 1982 der seks ble drept og 22 såret.

 

 

 

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.