Johannes Bergh og Vinjar Christoffer Hambro fra Institutt for samfunnsforskning hevder at utbredt klimafornektelse ikke er et problem i Norge.

Valgforsker Bergh viser til noen internasjonale spørreundersøkelser hvor Norge kommer ut som det landet med flest klimafornektere, skriver Altinget.

Bergh mener imidlertid at tolkningen av disse undersøkelsene er misvisende.

«I realiteten er kun en liten minoritet av den norske befolkningen det man med rimelighet kan kalle klimafornektere. Slik er det også i de fleste andre land vi kan sammenlikne oss med. Det store flertallet anerkjenner at menneskelig aktivitet bidrar til å forårsake klimaendringene, selv om noen mener at naturlige prosesser også påvirker klimaet. Norge står ovenfor mange utfordringer i møtet med klimaendringene. Utbredt klimafornektelse er ikke en slik utfordring», skriver Bergh.

Valgforskeren viser til spørsmålsstillingen i undersøkelsene. I et EU-finansiert forskningsprosjekt blir nordmenn bedt om å vurdere om følgende uttalelse er «sann» eller «usann»: «Klimaendringer skyldes hovedsakelig menneskelige aktiviteter».

Her var det flere i Norge enn i de seks andre landene i undersøkelsen som svarte «usann», nemlig 24 prosent.

Hvorfor jeg er klimafornekter

Bergh mener dette skyldes uklarhet rundt spørsmålet.

«Det høres unektelig dramatisk ut at hver fjerde nordmann er klimafornekter, men stemmer det? Dersom man ser nærmere på spørsmålstillingen, gir den ikke rom for tolkningen vi har blitt presentert for i media. Hva legger egentlig deltakerne i undersøkelsen i «hovedsakelig menneskelige aktiviteter»? At klimendringene er over 80 prosent menneskeskapte? Over 50 prosent? Dette vet vi ikke», skriver valgforskeren.

Bergh mener også at den gruppen som mener at det er snakk om en kombinasjon av menneskelig aktivitet og naturlige prosesser, automatisk blir satt i båsen for klimafornektere.

«I tolkningene av undersøkelsene fra Perita og Yougov blir en del av dem som mener klimaendringene skyldes en kombinasjon av menneskelig og naturlig aktivitet tillagt å være klimafornektere eller klimaskeptikere. Bakgrunnstall fra European Social Survey (ESS) viser at det neppe er grunnlag for denne tolkningen», skriver Bergh.

Nordmenn tror på menneskeskapt global oppvarming, hevder valgforsker. Foto: Pexels

Valgforskeren mener med dette som bakgrunn at det er viktig å forkaste ideen om at det er mange klimafornektere i Norge, noe han mener kan få innvirkning på klimapolitikken til politiske partier.

Ideen om at klimafornektelse er utbredt i Norge, bør forkastes. En slik misoppfattelse kan stå i veien for politiske partiers vilje til å ta initiativ. Klimafornektelse eksisterer, men er ikke spesielt utbredt, noe også Ciceros årlige undersøkelse om nordmenns holdninger til klimaendringer viser, skriver han.

Bergh viser til all forskning på feltet, og konkluderer derfor med at de fleste nordmenn anerkjenner at klimaendringene er reelle og i betydelig grad menneskeskapte.

«Problemene er mange, men utbredt klimafornektelse er ikke et spesielt stort problem i Norge», avslutter han.

 

Kjøp eboken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.